H ακύρωση από την Καμπέρα ενός συμβολαίου για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων έχει προκαλέσει βαθιά κρίση στις σχέσεις Αυστραλίας και Γαλλίας. Μάλιστα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον παραδέχθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον αποφεύγει.

Σε δηλώσεις του από την την Ουάσινγκτον ο Μόρισον εξήγησε ότι προσπάθησε να συνομιλήσει με τον Μακρόν, όμως «ακόμη» δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ τους.

«Αλλά θα είμαστε υπομονετικοί. Κατανοούμε την απογοήτευσή τους», διαβεβαίωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός μία εβδομάδα αφού η χώρα του ακύρωσε ένα συμβόλαιο ύψους 55 δισ. ευρώ για την αγορά 12 γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα βρετανικά ή αμερικανικά υποβρύχια, έπειτα από μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Παρισιού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον

Αντιδρώντας η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

AUKUS: Η συνομιλία Μπάιντεν με Μακρόν

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αμβλύνει την ένταση συνομιλώντας χθες, Τετάρτη, επί 30 λεπτά με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Μόρισον δεν έχει κάνει κάποια αντίστοιχη κίνηση.

Ο Γάλλος πρεσβευτής αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, όμως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα επιστρέψει ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυστραλία.

«Η Αυστραλία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ένα πολύ σημαντικό αμυντικό συμβόλαιο. Και γνωρίζουμε ότι η Γαλλία απογοητεύθηκε από την απόφαση αυτή, κάτι που είναι κατανοητό», σχολίασε ο Μόρισον.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιλύσουμε τα ζητήματα τα οποία επιλύθηκαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας», παραδέχθηκε.