Ολοκλήρωθηκε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βέλγιο όπως δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i-Tele ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεϊντέρς.

Χθες έπεσαν νεκροί δύο ύποπτοι τζιχαντιστές και συνελήφθησαν 13 στο κέντρο της πόλης Βερβιέ, που βρίσκεται στο ανατολικό Βέλγιο, ανάμεσα στη Λιέγη και τα σύνορα με τη Γερμανία, στο πλαίσιο της διάλυσης ενός πυρήνα που ετοιμαζόταν να διαπράξει επιθέσεις για να σκοτώσει αστυνομικούς, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Το Βέλγιο θα ζητήσει την έκδοση δύο βέλγων πολιτών οι οποίοι συνελήφθησαν στη Γαλλία στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, ανακοίνωσε επίσης ο αντιεισαγγελέας Τιερί Βερτς. «Η ομάδα ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις, κυρίως σκοτώνοντας αστυνομικούς μέσα στο δρόμο και σε αστυνομικά τμήματα», δήλωσε.

Στο Βερβιέ βρέθηκαν πολλά όπλα, ανάμεσα στα οποία «τέσσερα τύπου Καλάσνικοφ ΑΚ 47 καθώς και πιστόλια, πυρομαχικά, αστυνομικές στολές, κινητά τηλέφωνα, υλικό επικοινωνίας, πλαστογραφημένα έγγραφα και μεγάλα χρηματικά ποσά», έγινε γνωστό από την εισαγγελία. Όπλα και πυρομαχικά κατασχέθηκαν επίσης στο Μόλενμπικ.

Χθες πηγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου ανέφερε στην εφημερίδα Nieuwsblad ότι «απεφεύχθη ένα δεύτερο Παρίσι». Παράλληλα, πηγή από τη βελγική αστυνομία δήλωσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Meuse: «Αποτρέψαμε ένα βελγικό Charlie Hebdo».