Σε τομείς προτεραιότητας των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των συνολικών σχέσεων με την Άγκυρα, διαλόγων υψηλού επιπέδου, μετανάστευσης, κοινωνίας των πολιτών, εμπορίου και πιεστικών διεθνών ζητημάτων, ιδίως του Αφγανιστάν, επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις που είχε ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέλι στις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.

Η στήριξη στους πρόσφυγες και η συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης ήταν μέρος των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ειδικά με τους Τούρκους Υπουργούς Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού, σημειώνουν οι ίδιες πηγές επισημαίνοντας ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται πλήρως ως το βασικό πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση.

Επιπροσθέτως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συζήτησε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης και της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία. Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, η Τουρκία πρέπει να σημειώσει συγκεκριμένη και διαρκή πρόοδο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θίχτηκε το Κυπριακό τονίζοντας ότι η θέση της ΕΕ για την Κύπρο είναι πολύ σαφής και παραμένει αμετάβλητη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.