H γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατάσχει τα δελτία ταυτότητας και τα προσωπικά έγγραφα των φερόμενων ως τζιχαντιστών για ένα διάστημα έως και 3 ετών – το διπλάσιο απ’ όσο εξέταζε αρχικά – προκειμένου να τους εμποδίσει να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το νέο νόμο την Τετάρτη, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.

Το Βερολίνο, όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθούν να εμποδίσουν τους υπηκόους τους από το να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, της οργάνωσης που έχει καταλάβει μεγάλες περιοχές στη συριακή και ιρακινή επικράτεια.

Οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας που διέπραξαν ισλαμιστές μαχητές στο Παρίσι έχουν καταστήσει επείγουσα την εντατικοποίηση αυτών των προσπαθειών, αν και τα σχέδια για τη επέκταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης είχαν προηγηθεί των περιστατικών στη Γαλλία.

Βάσης της ισχύουσας νομοθεσίας, η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να κατάσχει τα διαβατήρια προκειμένου να αναγκάζει τους υπηκόους της να παραμείνουν στην χώρα, όχι όμως τα δελτία ταυτότητας το οποίο κάθε Γερμανός είναι υποχρεωμένος να έχει πάντα μαζί του.

Τα δελτία ταυτότητας από μόνα τους αρκούν προκειμένου οι Γερμανοί να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και επίσης – γεγονός που είναι ακόμα κρισιμότερο – στην Τουρκία, από τα σύνορα της οποίας τα πρόσωπα που θέλουν να πολεμήσουν στις εξτρεμιστικές οργανώσεις μπορούν να μεταβούν στη Συρία.

Βάση του προτεινόμενου νόμου, σε όσους κατάσχονται τα προσωπικά έγγραφα θα χορηγείται ένα νέο έγγραφο που θα τους απαγορεύει να ταξιδέψουν.

Περίπου 550 Γερμανοί πολίτες έχουν μεταβεί στη Συρία για να συμμετάσχουν στις μάχες και περίπου 180 πιστεύεται ότι έχουν επιστρέψει, σύμφωνα με αξιωματούχους.