Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε απευθυνόμενος προς τους εβραίους της Γαλλίας ότι «το Ισραήλ είναι το σπίτι τους», επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση που απηύθυνε χθες μετά κατά το τηλεοπτικό του μήνυμα μετά την επίθεση στο σούπερ μάρκετ κασέρ στο Παρίσι.

«Προς όλους τους εβραίους της Γαλλίας, όλους τους εβραίους της Ευρώπης, σας λέω: το Ισραήλ δεν είναι μόνο ο τόπος προς τον οποίο στρέφεστε για να προσευχηθείτε, το κράτος του Ισραήλ είναι το σπίτι σας», είπε.

Από την Τετάρτη, ημέρα της επίθεσης στο Charlie Hebdo, το Ισραήλ καταγγέλλει «απόπειρα των δυνάμεων του κακού που ενσαρκώνει ο εξτρεμιστικός ισλαμισμός να σπείρουν τον φόβο και τον τρόμο στη Δύση». Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε το Παρίσι να διατηρήσει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τους εβραϊκούς θεσμούς στη Γαλλία.

Το 2014, για πρώτη φορά από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα προέλευσης μεταναστών προς το Ισραήλ. Περισσότεροι από 6.000 εβραίοι μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια του έτους στο Ισραήλ, έναντι 3.400 το 2013.

Η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας αριθμεί 500.000 έως 600.000 μέλη, είναι η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη και η τρίτη στον κόσμο, έπειτα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Αν και συνήθως τα κίνητρα της μετανάστευσης προς το Ισραήλ είναι θρησκευτικού χαρακτήρα, όλο και περισσότεροι εβραίοι της Γαλλίας αναφέρουν ότι διακατέχονται από αίσθημα ανασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν θα συμμετάσχει αύριο στη μεγάλη πορεία που οργανώνεται στο Παρίσι ως φόρος τιμής στα θύματα των τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.