Την ανάγκη η χώρα του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ τονίζει ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς στο μήνυμά του για την έλευση του νέου έτους.

Ο κ. Βουγιάνοβιτς υπογραμμίζει ότι το Μαυροβούνιο «δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη χρονιά», επισημαίνοντας ότι η χώρα του υπήρξε το 2014 αξιόπιστος εταίρος τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, ο κ. Βουγιάνοβιτς επισημαίνει ότι μέσα στο 2014 άνοιξε ακόμη ένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γεγονός που σημαίνει πως «σχεδόν τα μισά έχουν ανοίξει και δύο έχουν ήδη κλείσει». Αυτό, σημειώνει, σημαίνει ότι η διαδικασία διεύρυνσης είναι ενεργή «παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει ανακοινώσει πως δεν θα υπάρξει καμιά προσθήκη μέσα στην επόμενη πενταετία».

Ο Μαυροβούνιος πρόεδρος προσθέτει ακόμη ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας και η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσηλωμένα στην επίτευξη του στόχου της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης.