Αποκαλύψεις για το ρόλο των γυναικών στην εποχή των Ταλιμπάν αλλά και τη θέση τους στην κοινωνία που θέλουν να φτιάξουν έκανε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Δρ Σουάιλ Σαχίν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και ένοπλης αντίδρασης αν τα αμερικανικά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν από τη χώρα έως τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, που μίλησε στο Mega, σκοπός του νέου καθεστώτος είναι να φτιάξουν ένα έθνος ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ειρήνης για τον λαό του Αφγανιστάν.

Παράλληλα, προειδοποιεί τους Αμερικανούς να φύγουν από τη χώρα από τις 31 Αυγούστου διαφορετικά αυτό θα θεωρηθεί παραβίαση και είναι πιθανό να υπάρξει και ένοπλη αντίδραση. «Θα πρέπει να απομακρυνθούν. Αν δε φύγουν, τότε αυτό θα θεωρηθεί παραβίαση. Η παραβίαση αυτή θα προκαλέσει αντίδραση και εξαρτάται από την απόφαση της ηγεσίας μας, τι είδους αντίδραση θα επιδείξουμε απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να είναι και μια ένοπλη αντίδραση, απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται από την απόφαση που θα πάρει η ηγεσία μας. Όλα είναι πιθανά. Εξαρτάται από την απόφαση της ηγεσίας μας, και έπειτα οι στρατιώτες μας και οι στρατιωτικοί διοικητές θα την εφαρμόσουν».

Αναφορικά με τις γυναίκες ο Σαχίν είπε ότι: «Οι γυναίκες συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο και βέβαια συνεχίζουν να εργάζονται. Όταν αναφέρομαι σε μαθητές, αναφέρομαι στις μαθήτριες οι οποίες πηγαίνουν στα σχολεία τους. Θα έχουν όλα τα δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία. Η μόνη αλλαγή που θα προκύψει θα είναι η χρήση του χιτζάμπ».

Παράλληλα ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συνοδεύονται από άνδρα. Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο, δεν συνοδεύονται από κάποιον άνδρα».

Υποστήριξε επίσης ότι όσοι θέλουν να φύγουν από τη χώρα, «θέλουν ουσιαστικά να μετεγκατασταθούν στις δυτικές χώρες και αυτή είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, να φύγουν από το Αφγανιστάν, μία χώρα πολύ φτωχή. Δεν πρόκειται, λοιπόν για πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά για οικονομικούς μετανάστες»

Ανέφερε, επίσης, ότι θα δοθεί αμνηστία σε όσους συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις και την προηγούμενη κυβέρνηση.