Τις προθέσεις της Ρωσίας για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στην Καμπούλ, εξέφρασε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, απεσταλμένος του Βλαντίμιρ Πούτιν σ.σ. στο Αφγανιστάν μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας. Με δηλώσεις του διευκρίνισε πως η Ρωσία θα παρακολουθήσει στενά τις ενέργειες των νέων αφγανικών αρχών και στην συνέχεια θα λάβει αποφάσεις.

«Ο Ρώσος πρεσβευτής (Ντμίτρι Ζιρνόφ) βρίσκεται σε επαφή με τους Ταλιμπάν και αύριο θα συναντήσει τον συντονιστή τους για την ασφάλεια», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, επισημαίνοντας πως «η αναγνώριση ή μη θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες του νέου καθεστώτος».

Οι Ταλιμπάν «έχουν ήδη αναλάβει την ασφάλεια της εξωτερικής περιμέτρου της ρωσικής πρεσβείας. Αύριο θα συζητηθούν οι μακροπρόθεσμες λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

«Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά μέχρι ποιου σημείου η προσέγγισή τους στην διακυβέρνηση της χώρας θα είναι υπεύθυνη (…) και οι ρωσικές αρχές θα βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα», εξήγησε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ήδη από χθες ότι δεν σχεδιάζει την εκκένωση της πρεσβείας της στην Καμπούλ διαβεβαιώνοντας ότι έχει λάβει «εγγυήσεις» εκ μέρους των Ταλιμπάν ως προς την ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.

«Όσο και να φαίνεται παράξενο, η κατάσταση είναι ήρεμη αυτήν την στιγμή στην Καμπούλ», είπε.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την κατάρρευση των αφγανικών κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων και την διαφυγή στο εξωτερικό του προέδρου Ασράφ Γάνι.

Η ταχύτητα με την οποία οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία αποτέλεσε «έκπληξη» για την Ρωσία, διαβεβαίωσε ο απεσταλμένος του Πούτιν. «Υπερτιμήσαμε τις στρατιωτικές δυνάμεις του Αφγανιστάν…Και τα παράτησαν με τον πρώτο πυροβολισμό».