Ως μία από τις πιο διαβόητες υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνων στην αμερικανική ιστορία, αυτή του Τεντ Μπάντι τη δεκαετία του 1970, άλλαξε αναμφισβήτητα τον τρόπο που σκέφτεται η κοινωνία για τους κατά συρροή δολοφόνους και τη φρίκη της σεξουαλικής βίας.

Ο Μπάντι ομολόγησε τη δολοφονία 30 γυναικών μεταξύ 1974 και 1978. Πέντε γυναίκες είναι γνωστό ότι επέζησαν από τις επιθέσεις του. Οι αρχές λένε ότι ο Μπάντι ομολόγησε 30 φόνους σε επτά πολιτείες.

Ο Μπάντι φαινόταν να προτιμά κυρίως τις γυναίκες σε ηλικία κολεγίου.

Η δράση του serial killer

Ξεκίνησε τις γνωστές επιθέσεις του στις 4 Ιανουαρίου 1974, με την 18χρονη Κάρεν Σπαρκς. Ο Μπάντι τη χτύπησε σοβαρά και της επιτέθηκε σεξουαλικά στο κρεβάτι της, αλλά επέζησε με σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και καμία ανάμνηση του τι της είχε συμβεί.

Τα θύματα που γνωρίζουμε από το Σιάτλ είναι η Λίντα Αν Χίλι, η Ντόνα Γκέιλ Μάνσον, η Σούζαν Ελέιν Ράνκορτ, η Μπρέντα Κάρολ Μπολ, η Τζορτζάν Χόκινς, η Μπρέντα Μπέικερ, η Τζάνις Ανν Οττ και η Ντενίζ Νασλαντ.

Αφού σκότωσε τη Σούζαν Ράνκορτ, ο Μπάντι σκότωσε επίσης τη Ρομπέρτα Καθλίν Παρκς στο Κορβάλις του Όρεγκον. Οι δολοφονίες αυτές καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 1974.

Αφού μετακόμισε στο Σολτ Λέικ Σίτι για να φοιτήσει στη νομική σχολή, ο Μπάντι δολοφόνησε τη Νάνσι Γουίλκοξ, τη Μελίσα Σμιθ (την 17χρονη κόρη του αρχηγού της αστυνομίας του Μιντλβέιλ Λούις Σμιθ), τη Λόρα Άιμε και την Ντέμπι Κεντ, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 1974.

Προσπάθησε να απαγάγει και την Κάρολ Ντάρονς, αλλά δραπέτευσε. Η απαγωγή, η επιβίωσή της και η επακόλουθη δίκη είχαν ως αποτέλεσμα την πρώτη καταδίκη του Μπάντι. Η νοσοκόμα Κάριν Κάμπελ, στο Άσπεν του Κολοράντο, ήταν η επόμενη που δολοφονήθηκε.

Τους μήνες που ακολούθησαν, η Τζούλι Ανν Κάνινγχαμ, η Ντενίς Λιν Όλιβερσον, η Λινέτ Ντον Κάλβερ και η Σούζαν Κέρτις θα ακολουθούσαν.

Η απόδραση

Αντί να προσλάβει δικηγόρο, ο Μπάντι σκόπευε να εκπροσωπήσει τον εαυτό του και έτσι του δόθηκε πρόσβαση στη νομική βιβλιοθήκη του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κομητείας Πίτκιν, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η δίκη του.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα The Post Independent, δραπέτευσε πηδώντας από ένα παράθυρο δεύτερου ορόφου στη βιβλιοθήκη.

Οι άνθρωποι στη γύρω περιοχή ήταν τρομοκρατημένοι. Ένα πρωτοσέλιδο της 9ης Ιουνίου 1977 στο Glenwood Post έγραφε: «Λόγω της απόδρασης του Μπάντι, ζητήθηκε από τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία. Η πώληση όπλων και πυρομαχικών έχει απαγορευθεί· Ζητήθηκε από τους ανθρώπους να ταξιδεύουν σε ζευγάρια και να μην πηγαίνουν για κάμπινγκ μόνοι τους».

Ο Μπάντι πιάστηκε στο Άσπεν λίγες μέρες αργότερα, ενώ οδηγούσε μια Κάντιλακ που είχε κλέψει. Ένα από τα πράγματα για τα οποία είναι περισσότερο γνωστός ο Μπάντι είναι η ικανότητά του να αλλάζει εμφάνιση σαν χαμαιλέοντας, συμπεριλαμβανομένου του βάρους του.

Ο Μπάντι ήταν φοιτητής ψυχολογίας και φοιτητής νομικής και εργάστηκε σε μια προεδρική εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων, μια γραμμή υποστήριξης σε υποψήφιους αυτόχειρες και σε μια εκστρατεία για έναν κυβερνήτη της Ουάσινγκτον.

Ήταν συμπαθητικός και φαινόταν επιτυχημένος, πράγμα που τον έκανε τόσο επικίνδυνο. Ο Μπάντι εκτελέστηκε στην πολιτεία της Φλόριντα στην ηλεκτρική καρέκλα στις 24 Ιανουαρίου 1989.

Ο «άλλος» Μπάντι

Όταν ο Ζακ Έφρον τον υποδύθηκε στην ιστορία της ταινίας «Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile» του Τζο Μπερλίνγκερ, οι άνθρωποι ανησυχούσαν ότι ο Έφρον θα ήταν πολύ γοητευτικός στο ρόλο και οι οπαδοί θα έβρισκαν τους εαυτούς τους να ποθούν έναν διαβόητα βίαιο εγκληματία.

Στη συνέχεια, το Netflix με το «Συζήτηση με έναν Δολοφόνο: Τεντ Μπάντι» αντιμετώπισε ένα παρόμοιο πρόβλημα. Η σειρά ζωγραφίζει μια ανησυχητική εικόνα του Μπάντι, μέσω συνεντεύξεων με τους ντετέκτιβ που ανακάλυψαν τα εγκλήματά του, αρχειακό υλικό από τις δίκες του και ηχογραφήσεις που έκανε ενώ ήταν στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, αν και μεγάλο μέρος της φλυαρίας στο διαδίκτυο ήταν γύρω από την καλή του εμφάνιση.

Δύο δημοσιογράφοι προσπαθούν να καταγράψουν με ακρίβεια την ιστορία του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου Τεντ Μπάντι, όπως την αφηγήθηκε ο ίδιος.

Ο Μπάντι ήταν ένας ελκυστικός, μορφωμένος και χαρισματικός άντρας. Ήταν πρώην φοιτητής νομικής, είχε εργαστεί στην πολιτική και οι κοντινοί του άνθρωποι τον περιέγραφαν ως πολύ συμπαθητικό νέο, με καλή αίσθηση του χιούμορ.

Έτσι, όταν πιάστηκε από την αστυνομία και δικάστηκε για φόνο, πολλοί δεν μπορούσαν να τον φανταστούν να εκτελεί τέτοια βάναυσα εγκλήματα. Η όμορφη εμφάνισή του τον έκανε κάπως διάσημο και προσέλκυσε πολλές γυναίκες οπαδούς.

Ο ωραίος κατά συρροή δολοφόνος

Η Μάργκαρετ Γκουντ, μία από τις πρώτες δικηγόρους υπεράσπισης, θυμάται στο ντοκιμαντέρ του Μπερλίνγκερ πώς εμφανίζονταν οι γυναίκες στο δικαστήριο και της έδιναν τις χειρόγραφες σημειώσεις τους για να τις μεταβιβάσει σε εκείνον.

«Απλά δεν μοιάζει με τον τύπο που θα σκοτώσει κάποιον», είπε μια νεαρή γυναίκα σε δημοσιογράφο έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Η Κάρολ Αν Μπόουν, μία από τις στενές φίλες του Μπάντι, συμφώνησε ακόμη και να τον παντρευτεί λίγα λεπτά πριν λάβει τη θανατική ποινή για τη δολοφονία της μαθήτριας του γυμνασίου Κίμπερλι Ντάιαν Λιτς.

Πίστευε ότι ήταν αθώος και είχε ένα παιδί μαζί του, ενώ ήταν θανατοποινίτης. Η Κάθριν Ράμσλαντ, καθηγήτρια εγκληματολογικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο DeSales στην Πενσυλβάνια και συγγραφέας του The Human Predator, είπε στην περίπτωση του Μπάντι ότι ήταν η καλή του εμφάνιση και γοητεία: «Πολλές γυναίκες πίστευαν ότι ο Τεντ Μπάντι ήταν όμορφος», είπε, «Το ότι ήταν στη Νομική και ήξερε πώς να ντύνεται καλά ήταν επίσης ένα πλεονέκτημα».

«Πολλοί άνθρωποι έλκονται από διασημότητες, ανεξάρτητα από το τι έχουν κάνει», δήλωσε ο Δρ. Ράμσλαντ. Και άλλοι, όπως η «νευρική αίσθηση βίας στο να πλησιάζουν καταδικασμένους δολοφόνους», είπε.

Η υβριστοφιλία, για παράδειγμα, αναφέρεται στο πότε οι άνθρωποι διεγείρονται σεξουαλικά από συντρόφους που είναι γνωστό ότι έχουν διαπράξει μια προσβλητική ή βίαιη πράξη.

Θεωρείται μορφή σεξουαλικής παραφιλίας και αφορά σε εκείνες τις περιπτώσεις κυρίως γυναικών που ερωτεύονται ή έλκονται σεξουαλικά από άνδρες εγκληματίες, που έχουν διαπράξει συνήθως φόνο ή/και βιασμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι άνδρες έχουν καταδικαστεί και βρίσκονται στη φυλακή, όπου και λαμβάνουν ερωτικά γράμματα.