Βομβαρδισμοί της πακιστανικής αεροπορίας που είχαν στόχο σημαντικό στέλεχος των Ταλιμπάν προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανταρτών, ανάμεσά τους διοικητές της ισλαμιστικής εξέγερσης, στις βορειοδυτικές περιοχές που ζουν οι φυλές, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, δήλωσαν σήμερα πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ο στόχος των βομβαρδισμών ήταν ο Χαφίζ Γκουλ Μπαχαντούρ, αρχηγός των Ταλιμπάν για το Βόρειο Ουαζιριστάν, περιοχή των φυλών που χρησιμεύει ως αρχηγείο του τζιχαντιστικού κινήματος της περιοχής, δήλωσε πηγή των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στον τομέα Ντάτα Χελ που ο στρατός δεν ελέγχει εδώ και έξι μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησής του εναντίον ομάδων των Ταλιμπάν και άλλων οργανώσεων που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Σύμφωνα με πηγή των Ταλιμπάν, δεκάδες μαχητές του Χαφίζ Γκουλ Μπαχαντούρ και του συμμάχου του Σαντίκ Νουρ είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή αυτή όταν πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση. «Τουλάχιστον 30 μαχητές σκοτώθηκαν», δήλωσαν η ίδια πηγή και πηγή των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Επτά ανώτατοι διοικητές του Γκουλ Μπαχαντούρ και του Σαντίρ Νουρ σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς αυτούς», διευκρίνισε δεύτερη πηγή στις τάξεις των ανταρτών. Δεν είναι σαφές αν ο Μπαχαντούρ και ο σύμμαχός του Σαντίκ Νουρ τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς.

Πρώην μαχητής στο Αφγανιστάν ο Χαφίζ Γκουλ Μπαχαντούρ θεωρείται στενός σύμμαχος των αφγανών Ταλιμπάν του δικτύου Χακάνι, ενώ οι σχέσεις του είναι ταραχώδεις με την διοίκηση των πακιστανών Ταλιμπάν του ΤΤΡ οι οποίοι πολεμούν την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ.

Πρώτος Ταλιμπάν που κάλεσε τον κόσμο να αρνηθεί τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας, της οποίας το Πακιστάν αποτελεί την πρώτη εστία παγκοσμίως, ο Μπαχαντούρ είχε συνθηκολογήσει για κάποιο χρονικό διάστημα με τον πακιστανικό στρατό, αλλά πρόσφατα στράφηκε εναντίον του αντιδρώντας στην στρατιωτική επιχείρηση κατά του προπυργίου του στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Σύμφωνα με απολογισμό του στρατού, περίπου 1.600 ισλαμιστές αντάρτες φέρεται να έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης τον Ιούνιο στην περιοχή αυτή. Η επιχείρηση έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με μαρτυρίες.