Σημαντικά αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες ο αντισημιτισμός στη Γερμανία, με περισσότερους από έναν στους τέσσερις ερωτηθέντες σε μια νέα δημοσκόπηση να εξισώνουν την αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων από το εβραϊκό κράτος με τις διώξεις των Εβραίων από τους Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η εξαμηνιαία έρευνα για την ξενοφοβία στη Γερμανία, που διενεργείται από το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, έδειξε ότι σε γενικές γραμμές την τελευταία δεκαετία μειώνεται ο αντισημιτισμός στη χώρα.

Όμως παράλληλα έδειξε μια αύξηση των αρνητικών απόψεων για το Ισραήλ και τους Εβραίους γενικότερα από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, περίοδο κατά την οποία μαινόταν η σύρραξη μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των 50 ημερών των συγκρούσεων. Από την πλευρά του Ισραήλ σκοτώθηκαν 67 στρατιώτες και έξι πολίτες.

Όταν οι Γερμανοί ρωτήθηκαν τον Σεπτέμβριο αν πιστεύουν ότι οι Εβραίοι, εξαιτίας των πράξεών τους, ευθύνονται εν μέρει για τις διώξεις εναντίον τους, το 18% των ερωτηθέντων συμφώνησε, ποσοστό που σημείωσε σημαντική αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν ήταν κάτω από 8%.

Λίγο πάνω από το 27% των ερωτηθέντων απάντησε τον Σεπτέμβριο ότι συμφωνεί απόλυτα με την ιδέα ότι η αντιμετώπιση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ δεν διαφέρει από τις διώξεις των Ναζί εναντίον των Εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οπότε φονεύθηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι.

Πάντως το 2004, πάνω από το 51% των ερωτηθέντων συμφωνούσε με αυτή την άποψη.

Ένας στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι οι τακτικές του Ισραήλ κάνουν τους Εβραίους λιγότερο αρεστούς.

«Η γραμμή μεταξύ του αντισημιτισμού και της ουσιαστικής κριτικής στο Ισραήλ γίνεται πιο θολή και αυτό είναι ένα πρόβλημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Φρίντριχ Έμπερτ.

Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα μία εβδομάδα αφού ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε ότι «το μίσος προς τους Εβραίους» αυξάνεται στη χώρα και σε όλη την Ευρώπη εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Γάζα το καλοκαίρι, στη Γερμανία Εβραίοι δέχθηκαν επιθέσεις και ακούστηκαν συνθήματα όπως «Πηγαίνετε τους Εβραίους στους θαλάμους αερίων» στη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων.

Επίσης βόμβες μολότοφ ερρίφθησαν εναντίον μιας συναγωγής στην πόλη Βούπερταλ, η οποία είχε πυρποληθεί στη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων το 1938 και στη συνέχεια ανακατασκευαστεί.