Στελέχη ελληνοαμερικανικών οργανώσεων ζητούν από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, «να αποσυνδέσει» την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με το θέμα των υδρογονανθράκων.

Με επιστολή τους προς τον κ. Άιντε, πρόεδροι ή εκτελεστικοί διευθυντές εννέα μεγάλων ομογενειακών φορέων τον καλούν να σταματήσει κάθε ενέργεια και συζήτηση που συνδέει την κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίασή της από την Τουρκία με την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

«Ήταν με μεγάλη αισιοδοξία που χαιρετίσαμε την κοινή δήλωση που έγινε νωρίτερα, μέσα στην τρέχουσα χρονιά και στη συνέχεια το διορισμό ενός ειδικού συμβούλου με επίπεδο εμπειρίας και ακεραιότητας, όπως το δικό σας» αναφέρεται στην επιστολή των ομογενών, επισημαίνοντας, ότι «είμαστε συλλογικά δεσμευμένοι για μια επανενωμένη Κύπρο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με βάση μια διαδικασία που οδηγεί σε λειτουργική και μόνιμη λύση, που θα διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Κυπρίους. Δυστυχώς, η αντίδρασή σας μέχρι σήμερα στην παραβίαση από την Τουρκία των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της μας αφήνει λιγότερο βέβαιους για τις προσπάθειες να επανενωθεί η Κύπρος».

Στη συνέχεια, τα στελέχη των ελληνοαμερικανικών οργανισμών στην επιστολή τους προς τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «αν και εκτιμούμε τις προσπάθειές σας για μείωση των εντάσεων μέσω μιας “ήσυχης διπλωματίας”, εκφράζουμε φόβους, ότι οι ασυνήθιστες προσπάθειες της ομάδας σας και άλλων που αποφεύγουν να αποκαλέσουν τις ενέργειες της Τουρκίας “πρόκληση”, όπως και δηλώσεις που ουσιαστικά κατηγορούν το θύμα – την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ελληνοκύπριους στην περίπτωση αυτή – οδηγούν τη διαδικασία προς τα πίσω. Δεν θα επαναλάβουμε την 40χρονη ιστορία της παράνομης εισβολής και κατοχής, που ξεκάθαρα αναφέρεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η επιθυμία μας είναι να ξεπεράσουμε αυτή την τραγική ιστορία. Δεν έχουμε λεπτομέρειες της “ήσυχης διπλωματίας” σας και δεν είχαμε ακόμη την χαρά να συναντηθούμε μαζί σας, αλλά οι ενέργειες στις οποίες προβήκατε και οι δηλώσεις που κάνατε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης, βρίσκονται κοντά στο σημείο για να δώσουν έγκριση στο συνεχιζόμενο εκβιασμό της Κύπρου από την Τουρκία».

Την επιστολή προς τον κ. ‘Αιντε, υπογράφουν ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων, Έντι Μανάτος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κώστας Τσέντας, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νιου Τζέρσεϊ, Σάββας Τσίβικος, ο πρόεδρος του Ηνωμένου Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας (UHAC National), Γιώργος Ντόβελος, η εκτελεστική διευθύντρια του Αμερικανοελληνικού Συμβουλίου, Κάθι Κονστ και ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Φίλιπ Φράγκος.

Στο μεταξύ, ομάδα στελεχών από τους προαναφερόμενους ομογενειακούς φορείς, επισκέφθηκε χθες το Λευκό Οίκο και είχε συνάντηση με τον Κόλιν Καλ, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις με τις «προκλητικές ενέργειας» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανέφεραν οι ομογενείς, ζήτησαν από τον συνομιλητή τους όπως η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει «πιο ξεκάθαρα και σαφή μηνύματα» προς την Άγκυρα για να σταματήσουν οι «τουρκικές παραβιάσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Τουρκία και τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και στις οποίες αναμένεται να συζητηθεί εκτός από το θέμα της«συμμαχίας» κατά του Ισλαμικού Κράτους και το Κυπριακό.

Κατά τη συνομιλία τους με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι ομογενείς έθεσαν επίσης και το θέμα των υδρογονανθράκων, εμφανιζόμενοι αντίθετοι με την «προσπάθεια του κ. ‘Αιντε» και άλλων εμπλεκομένων για να συνδέσουν το φυσικό αέριο με την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι κ.κ. Κρίστοφερ, Ζεμενίδης, Τσίβικος, Μανάτος και ο Τάσος Ζαμπάς, πρόεδρος της Επιτροπής «Δικαιοσύνη για την Κύπρο» της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και συνεργάτης του Δημοκρατικού γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Πριν από λίγες μέρες, οι ομογενείς είχαν συνάντηση και με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως με την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ.