Να συναφθεί συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «το συντομότερο δυνατό», ζήτησαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο αξιωματούχοι «συζήτησαν θέματα που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (…) και παρατήρησαν ότι είναι απαραίτητο να συναφθεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να είναι δυνατό στη συνέχεια να εξομαλυνθεί εντελώς η κατάσταση», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας, που έγινε έπειτα «από αμερικανική πρωτοβουλία», οι Λαβρόφ και Κέρι «αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα του νέου γύρου των συζητήσεων μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την 11η Νοεμβρίου στο Ομάν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είχε δηλώσει χθες, μετά τις συνομιλίες στο Μουσκάτ, ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όμως διευκρίνισε ότι η χώρα του «δεν είναι σίγουρη ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία» μέχρι την 24η Νοεμβρίου.

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 έχουν διορία ως την 24η Νοεμβρίου για να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.