Οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών στη Γενεύη της Ελβετίας ολοκληρώθηκαν στις 17.05, τοπική ώρα (18.05 ώρα Ελλάδας), ανέφερε ένα στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Σε πλάνα που μετέδωσε το ABC News διακρίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος να βγαίνει από τη Βίλα Λα Γκρανζ και να κάνει μια χειρονομία επιδοκιμασίας, προτού να μπει στη λιμουζίνα που τον περίμενε.

Ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.

Το ρωσικό πρακτορείο IFAX, επικαλούμενο μια πηγή σε μια από τις αντιπροσωπείες, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών ήταν αρκετά επιτυχημένες.

Οι συνομιλίες κράτησαν 3,5 ώρες

Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσαν η συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων , παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλλειμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και διακόπηκε στις 6.05 ώρα Ελλάδος.

Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλλειμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.

Η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Βίλας Λα Γκρανζ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Επίσης στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.

Μια «προβλέψιμη σχέση» μεταξύ δύο «μεγάλων δυνάμεων»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του πιο «προβλέψιμες» σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους, εκτιμώντας ότι «δύο μεγάλες δυνάμεις» θα έπρεπε να διαχειρίζονται τις διαφωνίες τους «με λογικό τρόπο».

Πριν ξεκινήσουν την πρώτη σύνοδο κορυφής, στη Γενεύη, σε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο του 18ου αιώνα στην όχθη της λίμνης Λεμάν, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία.

«Ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα είναι παραγωγική», σχολίασε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον Μπάιντεν που πήρε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου.

«Προσπαθούμε να καθορίσουμε πού έχουμε κοινά συμφέροντα και πού μπορούμε να συνεργαστούμε. Και, όταν δεν συμβαίνει αυτό, να καθορίσουμε έναν προβλέψιμο και λογικό τρόπο για να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας», εξήγησε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δύο μεγάλες δυνάμεις», πρόσθεσε, προκαλώντας αίσθηση δεδομένου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος, είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία «περιφερειακή δύναμη».

Οι δύο πρόεδροι έφτασαν με διαφορά λίγων λεπτών και τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν, που τους ευχήθηκε καλή τύχη.

Παρά τη χειραψία, μια σπάνια χειρονομία εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, οι συζητήσεις προαναγγέλλονταν δύσκολες και τεταμένες.

Στη Γενεύη είχε φιλοξενηθεί και η πρώτη σύνοδος κορυφής του Ρόναλντ Ρίγκαν με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, το 1985, που σηματοδότησε την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. Η πόλη έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και πολλά θωρακισμένα οχήματα περιπολούσαν στους σχεδόν άδειους δρόμους, παρά τον θαυμάσιο καιρό.