Σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο από τις ΗΠΑ κάλεσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στην Κίνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δήλωσε πως «οι ξένοι ηγέτες που θα παραβρεθούν εκεί θα χάσουν το ηθικό τους ανάστημα».

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου μιλούν όλο και περισσότερο για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων ή για την αλλαγή του τόπου της διεξαγωγής τους, ενώ έχουν επικρίνει αμερικανικές εταιρίες υποστηρίζοντας πως η σιωπή τους γι’ αυτό που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει γενοκτονία των Ουιγούρων και άλλων εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα ενθαρρύνει την κινεζική κυβέρνηση.

Η Νάνσι Πελόζι δήλωσε, απευθυνόμενη σε μία διακομματική συνεδρίαση για το ζήτημα αυτό, ότι οι ξένοι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να αποφύγουν να παραβρεθούν στους αγώνες, που έχουν προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο.

«Αυτό που προτείνω -συντασσόμενη με αυτούς που επίσης το προτείνουν- είναι ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ» στο πλαίσιο του οποίου «οι ηγετικές χώρες του κόσμου δεν θα παραβρεθούν στους Ολυμπιακούς» επεσήμανε η Πελόζι όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ας μην τιμήσουμε την κινεζική κυβέρνηση με την επίσκεψη των ηγετών των στην Κίνα» πρόσθεσε η ίδια.

«Η επίσκεψη των ηγετών κρατών στην Κίνα, ενώ μία γενοκτονία συνεχίζεται –ενώ εσείς κάθεστε εδώ στις θέσεις σας- πραγματικά θέτει το ερώτημα σχετικά με το ποια ηθική αρχή θα επικαλεστείτε όταν θα μιλήσετε ξανά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», αναρωτήθηκε η Πελόζι.

Μία ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε το 2018 ότι έλαβε αξιόπιστες αναφορές ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι, αλλά και άλλοι μουσουλμάνοι κρατούνται σε στρατόπεδα στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ της Κίνας. Από την πλευρά του, το Πεκίνο περιγράφει τους χώρους αυτούς, ως κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, ενώ απορρίπτει δυναμικά τις καταγγελίες για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και γενοκτονία.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκιού δήλωσε στο Reuters ότι οι αμερικανικές προσπάθειες παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας σχετικά με τους Ολυμπιακούς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

«Αναρωτιέμαι τι κάνει μερικούς Αμερικανούς πολιτικούς να σκέφτονται ότι διαθέτουν το λεγόμενο ηθικό κύρος; Για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι σε θέση ούτε ιστορικά, αλλά ούτε και σήμερα, να ασκούν αβάσιμη κριτική στην Κίνα» είπε ο Λιου.