Για «πρόθεση επέκτασης της κατοχής στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας» έκανε λόγο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας την ενέργεια της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχές μέσα στο όρια της ΑΟΖ.

«Η ενέργεια της Τουρκίας, σε μια τέτοια περίοδο, στην ουσία είναι πρόθεση επέκτασης της κατοχής στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μέσα από οδηγία προς ναυτιλομένους έχει δεσμεύσει περιοχές στα νότια της Κύπρου και μάλιστα μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, μέσα στα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε οικόπεδο που βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Εκτός από την απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αποφασίστηκε και αριθμός πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων τα οποία, όπως είπε «θα ανακοινώνονται όταν τίθενται σε εφαρμογή». Εξήγησε ότι είναι μια ενέργεια από την Τουρκία που «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν μπορεί να στηριχθεί σε κανένα επιχείρημα, νομικό, πολιτικό ή άλλο και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπήρχε άλλη επιλογή στην κυπριακή κυβέρνηση». Τόνισε, επίσης, πως υπάρχει συνεχής αλληλοενημέρωση με την ελληνική πολιτική ηγεσία.