Σημαντική ή μέτρια πρόοδο στους περισσότερους τομείς που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά και κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα -κυρίως σε ό,τι αφορά την κοινότητα LGBT- και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για τη Σερβία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, που επικαλείται το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Η έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα στις 8 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, είναι θετική σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Με την επιφύλαξη ότι η έκθεση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αναφέρεται ότι στο προσχέδιο γίνεται μεν ιδιαίτερη μνεία στην προσήλωση του Βελιγραδίου στην εξομάλυνση των σχέσεών του με την Πρίστινα, αλλά επισημαίνεται πως υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή συγκεκριμένων τμημάτων της Συμφωνίας των Βρυξελλών (σ.σ. πρόκειται για τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων).

Το τμήμα της έκθεσης που αφορά τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να δει εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για τις 28 Σεπτεμβρίου Παρέλαση Υπερηφάνειας (Pride Parade), στο Βελιγράδι.

Εάν η παρέλαση ματαιωθεί και πάλι για λόγους ασφαλείας, αυτό θα προκαλέσει σφοδρή κριτική, επισημαίνεται στο σχετικό τηλεγράφημα του Tanjug.

Πέραν όλων των παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να κρίνει αρνητικά το γεγονός ότι προσήχθησαν για ανάκριση αρκετά άτομα για τη δράση τους στα social media κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του περασμένου Μαΐου, υπογραμμίζοντας πως τέτοιου είδους πρακτικές συνιστούν παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, με θετικά σχόλια γίνεται δεκτή η υιοθέτηση μιας σειράς νόμων που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης, αν και τονίζεται πως οι νόμοι αυτοί θα πρέπει να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο.

Οι μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό τομέα αναφέρονται ως ένα από τα πεδία όπου αναμένεται ταχύτερη πρόοδος εφαρμογής. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Σερβία θα πρέπει να καταβάλλει επιπρόσθετες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για πεδίο-κλειδί στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Σερβίας, επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές πως παρότι δεν έχει πλήρως εναρμονιστεί με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει ρητό αίτημα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία προς τη Σερβία (ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΕ). Θετικά αποτιμάται η προσπάθεια που καταβάλλει το Βελιγράδι για τη βελτίωση των σχέσεών του με τους γείτονες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται, επίσης, να κάνει αναφορά στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, οι οποίες προκλήθηκαν εν μέρει από τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τον περασμένο Μάιο, ενώ θετικές είναι οι αναφορές για τα μέτρα που ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Στην έκθεση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάβει το «πράσινο φως» στα κράτη-μέλη προκειμένου να «ανοίξει» το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μόλις υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες κι έχουν εκπληρωθεί οι προβλεπόμενοι όροι.

Τη έκθεση θα παρουσιάσει ο απερχόμενος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον Γιοχάνες Χαν την 1η Νοεμβρίου.