Την απουσία της ύπατης εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Κάθριν Άστον στο Ευρωκοινοβούλιο (όπως και του Μάρτιν Σουλτς), όπου διεξάγεται η συζήτηση για τη σύνδεση Ουκρανίας-Ε.Ε. και τις σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε., επέκριναν οι επικεφαλής των Ομάδων των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ και των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς.

«Καλούμε την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και εδώ και πέντε χρόνια. Συμβαίνει πάντα το ίδιο. Δεν ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις μας», υπογράμμισε ο Φέρχοφστατ.

Για λογαριασμό της Κάθριν Άστον μίλησε στην Ολομέλεια, ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορικό βήμα» την οικονομική και πολιτική σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ, υποστήριξε ότι η Ρωσία πρέπει να σεβασθεί την συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την κάλεσε να περάσει από τις υποσχέσεις στα έργα.

Ο κύριος Φούλε άφησε να εννοηθεί ότι το ζητούμενο είναι η «ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο» και υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την επιβολή και νέων περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας. Άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι κυρώσεις ή και να καταργηθούν αναλόγως, όπως διευκρίνισε, τις εξελίξεις στην Κριμαία, την προσάρτηση της οποίας στη Ρωσία χαρακτήρισε ως παράνομη.