Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι ο γενικός αποκλεισμός των υπηκόων άλλων κρατών μελών από την πρόσβαση στη θέση του προέδρου ιταλικής λιμενικής αρχής συνιστά διάκριση λόγω ιθαγένειας, η οποία απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την ακύρωση του διορισμού ενός Έλληνα πολίτη στη θέση του προέδρου της Λιμενικής Αρχής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, το 2010, ημερομηνία λήξης της θητείας του προέδρου της Λιμενικής Αρχής του Μπρίντιζι, ο Ιταλός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κίνησε διαδικασία διορισμού νέου προέδρου, έργο του οποίου είναι να εξασφαλίζει την πλοϊμότητα στη λιμενική ζώνη και να εκπονεί, τόσο το ρυθμιστικό λιμενικό σχέδιο, όσο και το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο.

Το 2011, ο υπουργός διόρισε τον Έλληνα υπήκοο Η. Χαραλαμπίδη. Ο απορριφθείς Ιταλός υποψήφιος άσκησε προσφυγή ενώπιον του περιφερειακού διοικητικού δικαστηρίου της Απουλίας και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης. Υποστήριξε ότι δεν επιτρεπόταν να διοριστεί ο κ. Χαραλαμπίδης πρόεδρος της οικείας Αρχής, εφόσον δεν είχε ιταλική ιθαγένεια. To Consiglio di Stato υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικά ερωτήματα και σήμερα ανακοινώθηκε η παραπάνω απόφαση.