Με την μεγάλη επιρροή που έχει και τις εξουσίες που του έχουν δοθεί, δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν ο εκάστοτε πάπας επέλεγε το πού θα έμενε ο ίδιος. Ωστόσο, για περισσότερο από έναν αιώνα, ο Πάπας -ως επικεφαλής του κράτους της Πόλης του Βατικανού, του μικρότερου κράτους στον κόσμο- ζούσε μέσα στο Αποστολικό Παλάτι.

Η σημερινή εκδοχή αυτής της κατοικίας, η οποία, σύμφωνα με το WorldAtlas, είναι επίσης γνωστή ως το παπικό παλάτι ή το παλάτι του Βατικανού, χτίστηκε μεταξύ 1471 και 1605, αλλά τα προηγούμενα παπικά παλάτια υπήρχαν τουλάχιστον από τον πέμπτο αιώνα.

Σήμερα, έχει μέγεθος πάνω από 160.000 τετραγωνικά μέτρα, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό στοιχείο της. Μέσα σε αυτά τα τετραγωνικά περιλαμβάνονται, εκτός από τα προσωπικά παπικά διαμερίσματα, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού, γραφεία, παρεκκλήσια, γκαλερί τέχνης και μουσεία. Όσο για το καλοκαίρι που η ζέστη στη Ρώμη είναι αφόρητη, ο πάπας «μετακομίζει» προσωρινά σε ένα άλλο παλάτι, το Castel Gandolfo, που βρίσκεται στην ιταλική ύπαιθρο, έξω από την Πόλη του Βατικανού.

Όλα αυτά, ωστόσο, ίσχυαν κατά το παρελθόν, καθώς ο σημερινός πάπας, ο Πάπας Φραγκίσκος, έχει δημιουργήσει το δικό του στυλ, αναφορικά με τα πάντα, ήδη από τις πρώτες ημέρες στο «τιμόνι» της καθολικής εκκλησίας.

Από νωρίς, λοιπόν, φάνηκε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα ήταν σαν τους προκατόχους της θέσης του. Γεννήθηκε ως Jorge Bergoglio στην Αργεντινή, καθιστώντας τον τον πρώτο πάπα που ήρθε από την Αμερική. Είναι, επίσης, ο πρώτος πάπας που πήρε το όνομα Φραγκίσκος, παρόλο που επέμενε από την αρχή ότι δεν θα υπήρχε αριθμός που να σχετίζεται με το όνομά του: όχι Φραγκίσκος I, απλά Φραγκίσκος.

Όσον αφορά στην κατοικία του, ο Πάπας Φραγκίσκος έσπασε το καλούπι και σε αυτήν την περίπτωση. Αρνήθηκε το δικαίωμα που του δίνει η θέση του να ζήσει στα παπικά διαμερίσματα στο Παλάτι του Βατικανού, και αντ’ αυτού, έχει δύο δωμάτια στο Casa Sancta Marta (Το σπίτι της Αγίας Μάρθας). Πρόκειται για ένα κτήριο του 1996 που σχεδιάστηκε αρχικά ως ξενοδοχείο για κληρικούς που επισκέπτονται το Βατικανό. Τα δωμάτιά του περιγράφονται ως ελαφρώς επιπλωμένα, αντανακλώντας την ίδια «απόλυτη απλότητα» για την οποία είναι γνωστός ο Πάπας Φραγκίσκος.