Η Ελβετία κινείται προς μια πιο… θηλυκή κατεύθυνση και θα επιτρέπει στις γυναίκες που αποτελούν μόνιμα μέλη του στρατού να φορούν γυναικεία εσώρουχα, αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, η στολή που δίνεται στις στρατεύσιμες περιλαμβάνει μόνο ανδρικά εσώρουχα τα οποία είναι εξαιρετικά άβολα γι’ αυτές. Η δοκιμή αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα και θα περιλαμβάνει δύο διαφορετικά σετ γυναικείων εσωρούχων, ένα για τους ζεστούς και ένα για τους ψυχρούς μήνες.

Είναι μία κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τη στρατολόγηση περισσότερων γυναικών στο στρατό. Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 1% των ελβετικών ενόπλων δυνάμεων, και η χώρα ελπίζει να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 10% μέχρι το 2030.

Η Μαριάνε Μπίντερ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας, σημειώνει ότι η προσφορά στις γυναίκες πιο κατάλληλων εσωρούχων είναι προς την σωστή κατεύθυνση. «Οι στρατιωτικές στολές είναι σχεδιασμένες για τους άνδρες, αλλά αν ο στρατός θέλει να δεχθεί πιο πολλές γυναίκες, πρέπει να παρθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα» είπε.

Ο εκπρόσωπος του ελβετικού στρατού, Κάι-Γκούναρ Σίβερτ δήλωσε ότι τα νέα, πιο λειτουργικά εσώρουχα για τις γυναίκες, θα αποτελούνται από κοντά εσώρουχα για το καλοκαίρι και μακριά για τον χειμώνα.

Ο Σίβερτ δήλωσε ότι εξετάζονται κι άλλες αλλαγές σχετικά με τις προμήθειες του στρατού, όπως τα ρούχα μάχης, τα προστατευτικά γιλέκα και τα σακίδια πλάτης. «Θα εστιάσουμε στην εφαρμογή και τη λειτουργικότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα μεγέθη ήταν μέχρι τώρα περιορισμένα.

Η ελβετίδα υπουργός Άμυνας Βιόλα Αμχερντ χαιρέτισε την κίνηση αυτή λέγοντας ότι «η συμβατότητα των φύλων χρειάζεται επειγόντως βελτίωση».