Κόβει την ανάσα το ρεκόρ Γκίνες του 54χρονου Κροάτη Budimir Buda Sobat ο οποίος κατάφερε να κρατήσει τη δική του κάτω από το νερό για 24 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του των 24 λεπτών και 11 δευτερολέπτων.

Ο Budimir βούτηξε σε πισίνα της πόλης Sisak υπό την αυστηρή επίβλεψη γιατρών και την παρουσία φίλων, που βρέθηκαν στο πλευρό του για να τον εμμυχώσουν. Για να προετοιμαστεί για το εγχείρημά του υπεροξυγονώθηκε χρησιμοποιώντας καθαρό οξυγόνο για να βοηθήσει το σώμα του να αντέξει.

Σύμφωνα με την Daily Mail ο Sobat προπονείται ώστε να καταφέρει να επιβραδύνει την αιμάτωση κυρίως του εγκεφάλου του και να ελέγξει τους μυικούς σπασμούς που προκαλούνται αυτόματα μετά από περίπου 18 λεπτά κάτω από το νερό χωρίς ανάσα.

Παρά τους κινδύνους από το κράτημα της αναπνοής κάτω από το νερό ο 54χρονος εμψυχώθηκε να το κάνει από την 20χρονη κόρη του Sasa που έχει εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό και επιληψία. Η προσπάθειά του είχε στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για τους σεισμοπαθείς της περιοχής, μετά το σεισμό του Δεκεμβρίου και να βοηθήσει στην επαναδημιουργία ενός κέντρου για παιδιά με αναπηρίες το οποίο καταστράφηκε από το σεισμό.