Η Pfizer επέλεξε το Ισραήλ για την πραγματοποίηση της μελέτης για τον εμβολιασμό έναντι του Covid-19, δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα να εμβολιάσει γρήγορα το σύνολο του πληθυσμού της μετά από δεκάδες τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προς τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλμπερτ Μπουρλά , κάποια από αυτά στη μέση της νύχτας.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg το σχετικά μικρό μέγεθος της χώρας και το γεγονός ότι διαθέτει ηλεκτρονικά αρχεία υγείας που καλύπτουν άνω του 99% του πληθυσμού της ήταν οι δύο καθοριστικοί παράγοντες για την απόφαση να γίνει η μελέτη στο Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξή του στο ισραηλινό Channel 12.

Αλλά αυτό που πραγματικά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Ισραήλ ήταν η επιμονή του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την οποία ο Μπούρλα χαρακτήρισε «εμμονή».

«Μου τηλεφώνησε 30 φορές», είπε ο Μπούρλα. «Με ρωτούσε για τις μεταλλάξεις και τα δεδομένα που έχουμε. Και του απαντούσα, “Πρωθυπουργέ, είναι τρεις το πρωί”, αλλά εκείνος συνέχιζε λέγοντας “Όχι, όχι, μην ανησυχείς, πες μου“. Ή μου τηλεφωνούσε για να με ρωτήσει για τα παιδιά, “Πρέπει να εμβολιάσω τα παιδιά στα σχολεία;” ή να ρωτήσει για τις έγκυες γυναίκες. Με αυτόν τον τρόπο με έπεισε ότι πραγματικά το θέλει και θα το παρακολουθεί ο ίδιος».

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, ξεκινώντας να εμβολιάζει τον πληθυσμό τον Δεκέμβριο. Περισσότερο από το μισό του πληθυσμού έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου. Η χώρα συμφώνησε επίσης να συγκεντρώσει και να μοιραστεί τα δεδομένα για το εμβόλιο γεγονός που την μετέτρεψε σε case study για τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη τόσο η εταιρεία όσο και το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφεραν ότι το εμβόλιο Pfizer -BioNTech coronavirus παρεμπόδισε το 94% των ασυμπτωματικών λοιμώξεων και το 97% των συμπτωματικών λοιμώξεων, νοσηλείας και θανάτων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.