Αμερικανοί γερουσιαστές εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την επιθετικότητα της αστυνομίας όπως αυτή καταγράφηκε στις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μισούρι για το θάνατο ενός νεαρού αφρο-αμερικανού από πυρά αστυνομικού και πιέζουν το Κογκρέσο να περιορίσει την ικανότητα του Πενταγώνου να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό όπως θωρακισμένα οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για το πεδίο της μάχης, στις μονάδες της πολιτικής αστυνομίας.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής από την Τζόρτζια Χανκ Τζόνσον απέστειλε επιστολή σε συναδέλφους του στη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτή την εβδομάδα, αναζητώντας υποστήριξη σχετικά με ένα νομοσχέδιο που στόχο έχει να περιορίσει το σημερινό καθεστώς, όπου ο ανενεργός στρατιωτικός εξοπλισμός από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν περνά δωρεάν στις πολιτικές αστυνομικές δυνάμεις. Εξαιτίας του προγράμματος αυτού «η αστυνομία μας γρήγορα αρχίζει να μοιάζει με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις» είπε ο Τζόνσον.

Τρεις άλλοι δημοκρατικοί γερουσιαστές απέστειλαν επιστολή ζητώντας έρευνα για τα «πρόσφατα περιστατικά με τη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία». Για την “ωμή βία” κατά των διαδηλωτών στο Μισούρι όπου οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν θωρακισμένα οχήματα καθώς επίσης δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ, οι βουλευτές αναφέρουν ότι «οι τοπικές αρχές αρμόδιες για να επιβάλουν το νόμο είναι εκτός ελέγχου».

Τον περασμένο Ιούνιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε με 355-62 ψήφους την πρόταση του δημοκρατικού Άλαν Γκρέισον από τη Φλόριντα να κοπεί η χρηματοδότηση προς την αστυνομία για να μεταφέρει στις μονάδες της στρατιωτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με πολλούς αμερικανούς βουλευτές αρκετές πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα έχουν αποκτήσει δωρεάν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου MRAP τα οποία έχουν αποσυρθεί από διάφορες εμπόλεμες ζώνες κατά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα δε με τον Χανκ Τζονσον ένα στρατιωτικό όχημα αυτού του τύπου απέκτησε πρόσφατα ακόμη και το πανεπιστήμιο του Οχάιο.