Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Ουκρανίας για να σχηματιστεί μια διεθνής αποστολή που θα διανείμει βοήθεια στην πόλη Λουγκάνσκ υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, της Γερμανίας και άλλων, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

Ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της αποστολής αυτής σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον πρόεδρο Ποροσένκο, ανέφερε η ανακοίνωση του Κιέβου.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε την πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου όσον αφορά μια διεθνή αποστολή για το Λουγκάνσκ υπό την αιγίδα της ΔΕΕΣ με τη συμμετοχή της ΕΕ, της Ρωσίας, της Γερμανίας και άλλων εταίρων. Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να λάβουν ενεργά μέρος σε μια διεθνή ανθρωπιστική αποστολή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο Λουγκάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, οι τοπικές αρχές έχουν καταγγείλει την «αποκλεισμό» της πόλης από τις ουκρανικές δυνάμεις και ότι η κατάσταση είναι «κρίσιμη» εδώ και εννέα ημέρες καθώς οι κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτροδότηση, τρεχούμενο νερό ή πρόσβαση σε δίκτυα τηλεφωνίας, ενώ τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται ταχύτατα.

Επιπλέον, η ουκρανική προεδρία ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ της Βρετανίας.

«Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας θα έχουν μια διμερή συνάντηση κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO», ανέφερε η ανακοίνωση του Κιέβου η οποία διανεμήθηκε στον Τύπο αργά το απόγευμα.