Την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, ενέκρινε ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση που διεξήχθη στην πόλη Κραϊόβα ο εκτελεστικός πρόεδρος του PSD, Λιβίου Ντραγκνέα τόνισε ότι η εκλογή του Βίκτορ Πόντα στον προεδρικό θώκο θα εγγυηθεί πραγματική αλλαγή για τη Ρουμανία με εδραίωση των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται από την κυβέρνηση για την οικονομική ανάκαμψη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη της χώρας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

«Το διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο του PSD πιστεύει ότι η νίκη του κ. Πόντα στις προεδρικές εκλογές θα σηματοδοτήσει το τέλος ενός καταχρηστικού πολιτικού καθεστώτος και την αρχή ενός νέου εθνικού σχεδίου με βάση τις αληθινές αξίες του ρουμανικού λαού» ανέφερε ο κ. Ντραγκνέα.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα 5.000 στελέχη του κόμματος δήλωσε ότι είναι έτοιμος σε πέντε ή δέκα χρόνια να δημιουργήσει μία άλλη Ρουμανία υπογραμμίζοντας ότι έχει εθνικό σχέδιο για ένα ισχυρό κράτος.

Ο Βίκτορ Πόντα, το κόμμα του οποίου είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Ρουμανία, εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα στον αγώνα για την προεδρία της χώρας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να μπορεί να αποφύγει το δεύτερο γύρο εκλογών, καθώς τα δύο ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ένωσαν τις δυνάμεις τους.

Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο – τον δημοφιλή δήμαρχο Σιμπίου και μέλος της γερμανικής κοινότητας, Κλάους Ιοχάνις.

Η δεύτερη και τελευταία προεδρική θητεία του μεγαλύτερου πολιτικού αντιπάλου του Βίκτορ Πόντα, Τραϊάν Μπασέσκου, λήγει τον Δεκέμβριο και οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Ο Βίκτορ Πόντα πρώην εισαγγελέας τον Μάιο του 2012 έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ρουμανίας, σε ηλικία 39 ετών.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι με τις επιτυχίες του στον τομέα της οικονομίας είναι ένας καλός υποψήφιος πρόεδρος της χώρας.

Μετά από μεγάλη ύφεση το 2009 και το 2010 η ρουμανική οικονομία κατέγραψε πέρσι αύξηση του 3,5%.

Η πρωθυπουργική θητεία του Βίκτορ Πόντα σημαδεύτηκε από ένα σκάνδαλο, τις καταγγελίες ότι η διδακτορική του διατριβή το 2003 ήταν προϊόν λογοκλοπής. Ο Βίκτορ Πόντα τις απέρριψε ως πολιτικές επιθέσεις, αλλά αρκετοί πανεπιστημιακοί ανέφεραν ότι είναι ακριβείς.

Ωστόσο οι πολίτες δεν φαίνεται να έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις καταγγελίες, καθώς πιο σημαντικές γι αυτούς ήταν οι ενέργειές του για την παραίτηση από το οδυνηρό πρόγραμμα λιτότητας που εφάρμοσε η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση.