Η Αυστραλία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον δύο αυστραλών πολιτών που πιστεύεται ότι μάχονται στη Συρία, μετέδωσε σήμερα το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ύστερα από φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και τους εμφανίζουν να κρατούν τα κεφάλια σύρων στρατιωτών.

Ο επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Νιλ Γκόχαν σε συνέντευξή του στο ABC δήλωσε ότι εντάλματα σύλληψης για τρομοκρατία εκδόθηκαν εναντίον των Αυστραλών Χαλίντ Σαρούφ και Μοχάμεντ Ελομάρ.

Στον λογαριασμό στο Twitter της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που έχει αποσπαστεί από την αλ Κάιντα ανέβηκαν την περασμένη εβδομάδα φωτογραφίες από αποκεφαλισμένα πτώματα και από τα κεφάλια πέντε στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ράκα της Συρίας, επισημαίνοντας ότι οι στρατιώτες προέρχονταν από την 17η μεραρχία.
Όπως μετέδωσε το ABC, οι Σαρούφ και Ελομάρ ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ στο τέλος του περασμένου χρόνου. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας σε λογαριασμό στο Twitter που φέρεται ότι ανήκει στον Σαρούφ εμφανίστηκαν φωτογραφίες με τον Ελομάρ να κρατάει τα κεφάλια στρατιωτών.

«Μόλις πατήσουν το πόδι τους σε αυστραλιανό έδαφος θα συλληφθούν», είπε ο Γκόχαν.

Η Αυστραλία έχει προειδοποιήσει σχετικά με τους πολίτες της εκείνους, οι οποίοι πιστεύεται ότι μάχονται στο εξωτερικό μαζί με τους αντάρτες, περιλαμβανομένου κι ενός βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος αυτό τον μήνα σκότωσε τρία άτομα στη Βαγδάτη.

Το γεγονός αυτό εντείνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο οι άνθρωποι αυτοί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους, μία απειλή την οποία η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει τη νέα νομοθεσία που συνδέεται με την αντικατασκοπεία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζορτζ Μπράντις ανακοίνωσε μία σειρά από αυστηρές μεταρρυθμίσεις σε θέματα εθνικής ασφαλείας που θα διευκολύνουν τον εντοπισμό αυστραλών πολιτών, οι οποίοι θεωρείται ότι πολέμησαν στο εξωτερικό, τόσο όταν βρίσκονται εκεί όσο και κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους. Ο Μπράντις δήλωσε στο ABC ότι αδιάσειστα στοιχεία που έχουν προκύψει επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες.