Στο Μίσιγκαν θα βρεθεί σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να επισκεφθεί τη μονάδα παραγωγής της Pfizer, όπου παράγονται τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Μπάιντεν θα ξεναγηθεί στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Pfizer και το μόνο στις ΗΠΑ που παράγει αυτή τη στιγμή εμβόλια κατά της Covid-19, σε μια στιγμή που έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού της χώρας.

Παρά το φιλόδοξο εμβολιαστικό πρόγραμμα με μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και χιλιάδες εμβολιασμούς καθημερινά, οι υπεύθυνοι παρακαλούν για περισσότερες δόσεις.

Η διοίκηση Μπάιντεν εργάζεται στην κατεύθυνση της αύξησης του αριθμού των δόσεων που στέλνει στις πολιτείες, τις πόλεις και τα φαρμακεία κάθε εβδομάδα, αλλά ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, ο επιφανής Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσε την Τρίτη πως η ζήτηση έχει ξεπεράσει μακράν την προσφορά.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα πως χρησιμοποιεί το Defense Production Act για να βοηθήσει την Pfizer να λάβει γρήγορα επιπλέον εξοπλισμό ώστε να συνεχίσει να επιταχύνει την παραγωγή. Ο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει την πρωτοβουλία αυτή με αρμόδιους της Pfizer σήμερα, κατά την επίσκεψή του.

Η Pfizer δεν έχει ακόμα παραδώσει στην ΕΕ περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις που αναμένονταν τον Δεκέμβριο, όπως τόνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Jeff Williams, δήμαρχος της πόλης Άρλινγκτον, στο Τέξας. Όπως είπε, η πόλη του, με πληθυσμό 400.000, ήταν έτοιμη να εμβολιάζει 40.000 ανθρώπους την ημέρα, αλλά έλαβε μόλις 3.000 δόσεις.

Η Pfizer δεσμεύεται με συμβόλαιο να παραδώσει στις ΗΠΑ ακόμα 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θα δώσει 100 εκατ. δόσεις έως το τέλος Μαρτίου κι άλλες τόσες έως το τέλος Μαΐου, με την τελευταία παρτίδα να παραδίδεται στα τέλη Ιουλίου.