Την «άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα» αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, μετά από την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, το 15μελές Συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του για την διατήρηση της ειρήνης, που θα βασίζεται στο όραμα μιας περιοχής με δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που θα συνυπάρχουν με βάση την ειρήνη και ασφάλεια και θα αναγνωρίζουν τα σύνορα, έτσι όπως προβλέπονται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 1850 (2008).

Το Συμβούλιο καλεί, επίσης, το Ισραήλ και τη Χαμάς να παρατείνουν την εκεχειρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ του τέλους του Ραμαζανιού «και πέραν αυτής».

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον ισραηλινό σύμμαχό του να δεχτεί την «άμεση και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ένταση των εχθροπραξιών έχει μειωθεί ενόψει του τέλους του Ραμαζανιού σήμερα.

Αφού έστειλε στην περιοχή τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί τερματισμός της σύγκρουσης αυτής που άρχισε στις 8 Ιουλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σαφώς στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη «στρατηγική σημασίας επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός η οποία να τερματίσει από τώρα τις συγκρούσεις και να οδηγήσει σε οριστική παύση των εχθροπραξιών», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν επανέλαβε «με τον πλέον αυστηρό τρόπο» την ανάγκη για παράταση της εκεχειρίας που τηρήθηκε για 12 ώρες το Σάββατο.

Από την αρχή του πολέμου, περί τους 1.030 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Τρεις στους τέσσερις νεκρούς είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.