Η Χαμάς συμφώνησε με τη 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα και η οποία θα ξεκινήσει στις 08:00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της ισλαμικής ομάδας, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Ο Ζούχρι δήλωσε ότι η Χαμάς, σε συνεννόηση με όλες τις ένοπλες ομάδες στη Γάζα, συμφώνησαν για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την οποία, όπως είπε, διαμεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Λίγο αργότερα το Ισραήλ συμφώνησε από την πλευρά του και αυτό για τη 12ωρη παύση των εχθροπραξιών.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης εκεχειρίας, τα στρατεύματα θα συνεχίσουν την αναζήτηση σηράγγων που χρησιμοποιούνται από μαχητές και ότι ο στρατός «θα απαντήσει εάν οι τρομοκράτες επιλέξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να επιτεθούν στις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ ή ανοίξουν πυρ κατά αμάχων».

«Οι άμαχοι της Γάζας που έχουν κληθεί να εκκενώσουν τις εστίες τους καλούνται να μην επιστρέψουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι νεκροί εν τω μεταξύ αγγίζουν πλέον τους 1.000 στην παλαιστινιακή πλευρά από την 8η Ιουλίου και την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών. Πλέον πηγές του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 100 νεκρούς την ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι ανά μία ώρα πεθαίνει και ένα παιδί.

Το Ισραήλ έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα παγκοσμίως, μετά τον βομβαρδισμό σχολείου, το οποίο αποτελούσε και καταφύγιο του ΟΗΕ.