Ακόμα 457 κρούσματα του SARS-CoV-2 ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της Νότιας Κορέας, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φτάνει τις 84.325. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν αυξημένος κατά εκατό και πλέον σε σύγκριση με αυτόν της προηγούμενης (343) και ξεπέρασε τα 400 για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι επτά ασθενείς με την COVID-19, εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας ως εδώ σε 1.534 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται στο 1,82%, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, ο Τσονγκ Σιέ-γκιούν, ενημέρωσε σήμερα ότι η Σεούλ ολοκλήρωσε διευθετήσεις για την αγορά εμβολίων που επαρκούν για την ανοσοποίηση άλλων 23 εκατ. ανθρώπων, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση πως οι αρχές αποφάσισαν να μειώσουν το εύρος και την ταχύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης, επικαλούμενες καθυστερήσεις και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των προϊόντων που σκόπευαν να προμηθευτούν.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την εκστρατεία εμβολιασμού, που σχεδιάζεται να ξεκινήσει την 26η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της χώρας είχε κλείσει συμφωνίες για την αγορά ποσοτήτων εμβολίων που επαρκούν για 56 εκατομμύρια ανθρώπους, μολονότι ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας είναι 52 εκατομμύρια.

Ωστόσο το πρόγραμμα ανοσοποίησης θα κινηθεί με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι θα ήθελε η Σεούλ καθώς ορισμένα από τα προϊόντα που συμφωνήθηκε να αποκτηθούν υπάρχουν αμφιβολίες πόσο αποτελεσματικά είναι και αν θα παραδοθούν στους καθορισμένους χρόνους.

Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά, η κυβέρνηση έκλεισε συμφωνίες για την προμήθεια επιπλέον εμβολίων από τη Novavax (για 20 εκατ. ανθρώπους) και την Pfizer (3 εκατ.), διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας. Πλέον η Σεούλ έχει επαρκείς ποσότητες εμβολίων για την κάλυψη της ανοσοποίησης 79 εκατ. ανθρώπων.

Ο εμβολιασμός θα αρχίσει με τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τους ηλικιωμένους. Οι αρχές αποσαφήνισαν χθες ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί το προϊόν της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, ανατρέποντας προηγούμενη απόφασή τους, λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.