Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ)σε μια ανησυχητική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα αναφέρει πως το ένα τρίτο των οικογενειών των προσφύγων έχουν χάσει τουλάχιστον ένα από τα μέλη τους στις εχθροπραξίες που μαίνονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων, από τα 4,5 εκατομμύρια των πολιτών από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, 536.500 πρόσωπα έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στους καταυλισμούς των προσφύγων των γειτονικών της χωρών: του Τσαντ, του Καμερούν, του Κονγκό και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Περίπου 125.000 πολίτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχουν καταφύγει στο Καμερούν και 101.000 στο Τσαντ.

Το κέντρο επιδημιολογικών ερευνών της μη κυβερνητικής οργάνωσης διενήργησε μία έρευνα για την θνησιμότητα σε ένα δείγμα 3.449 οικογενειών από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (περίπου 25.000 άνθρωποι) που βρήκαν καταφύγιο στον καταυλισμό του Σίντο, στο νότιο Τσαντ.

Το 95,6% από τους 2.208 θανάτους που έχουν καταγραφεί στις οικογένειες αυτές οφείλονται στα επεισόδια βίας και αφορούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους άνδρες.

Το ταξίδι προς τις χώρες υποδοχής ήταν επίσης μοιραίο για πολλούς πρόσφυγες: οι επίσημες αυτοκινητοπομπές βρέθηκαν στο στόχαστρο ενεδρών και οι πρόσφυγες που διασχίζουν σήμερα τα σύνορα χρειάστηκε γενικά να περπατήσουν για εβδομάδες ή για μήνες.

Το προσωπικό των Γιατρών χωρίς Σύνορα που βρίσκεται σήμερα στο Τσαντ περιγράφει πρόσφυγες «που έχουν υποστεί τραυματικό σοκ, εξουθενωμένους, που βρίσκονται σε ανησυχητική επισιτιστική κατάσταση». Στο Καμερούν σχεδόν 1 παιδί από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στα 2 υποφέρει από υποσιτισμό, προσέθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση προκειμένου να αναλάβει κάποιος την προστασία αυτών των προσφύγων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο καθώς δεν έχουν την «πρόθεση να επιστρέψουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, προς το παρόν» τουλάχιστον.

Την ώρα που ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ξεκινά σήμερα μια τριήμερη περιοδεία στην Αφρική—το Σάββατο θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Τσαντ, τη Ντζαμένα—ο πρόεδρος των ΓΧΣ Μεγκό Τερζιάν θεωρεί πως ο Γάλλος πρόεδρος έχει στη διάθεσή του «τα πολιτικά μέσα» για να ασκήσει πιέσεις προκειμένου το Τσαντ να διευκολύνει την φιλοξενία και καταγραφή των προσφύγων.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης υπογραμμίζει επίσης την ανεπαρκή και χωρίς αρκετή χρηματοδότηση χορήγηση βοήθειας, με καθυστερήσεις στην πληρωμή εκ μέρους των χρηματοδοτών.