H φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19.

Τη νέα εξέλιξη μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα FAZ, που επικαλείται πηγές της ΕΕ, όπως αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine, η φαρμακευτική εταιρία σκοπεύει αύριο, Παρασκευή, να κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.

O εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε την Πέμπτη πως θα συνεχιστούν οι επαφές της ΕΕ με την AstraZeneca, αναφορικά με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση».

Το αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 παρέμεινε, όπως δήλωσε αργά χθες το βράδυ η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, έχοντας νωρίτερα προειδοποιήσει πως η ΕΕ έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει.

FILE – In this Saturday Jan. 2, 2021 file photo, doses of the COVID-19 vaccine developed by Oxford University and U.K.-based drugmaker AstraZeneca arrive at the Princess Royal Hospital in Haywards Heath, England. Britain races to vaccinate more than 15 million people by mid-February, and in an effort to ensure vaccines get to the right places at the right times, along with the syringes, alcohol swabs and protective equipment needed to administer them, the government has called in the army. (Gareth Fuller/Pool via AP, File)

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό πως η Γερμανία μπλοκάρει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 πρέπει να χορηγείται σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, ανέφερε η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών (STIKO), επικαιροποιώντας τις συστάσεις της.

Η επιτροπή επικαλείται την έλλειψη επαρκών στοιχείων για να προτείνει τη χρήση σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Μηχανισμός Διαφάνειας: Στόχος να προστατεύσουμε τις δόσεις που έχουμε αγοράσει

Στο μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε κατά τη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης πως ο στόχος του Μηχανισμού Διαφάνειας είναι «να προστατεύσουμε τις δόσεις που έχουμε προαγοράσει», προσθέτοντας ότι «εάν παραδοθούν τα εμβόλια δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός δε θα υπάρχει «αιώνια», αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε περίπτωση που στο μέλλον ανακύψουν ζητήματα διαφάνειας.

Παράλληλα, η ίδια πηγή επισήμανε ότι «θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι δόσεις που έχουμε αγοράσει θα φτάσουν στους πολίτες μας».

Τόσο η «διαφάνεια και η σαφήνεια» όσο και η παρακολούθηση του πώς χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια είναι αυτά τα οποία επιθυμεί η ΕΕ, επισημάνθηκε στην ενημέρωση και τονίστηκε δεν έχει σημασία «ποιος ήρθε πρώτος και ποιος ακολούθησε» αναφορικά με τις παραγγελίες.