Την απόσυρση των αυτοκινήτων της Volkswagen (VW) από τον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων της τουρκικής κυβέρνησης αποφάσισε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της αντικυβερνητικής εφημερίδας «Sözcü».

Όπως αναφέρει η Frankfurter Rundschau, παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Έρντογαν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο επειδή η αυτοκινητοβιομηχανία ακύρωση επένδυση στη χώρα.

Το αρχικό σχέδιο της Volkswagen ήταν να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb κοντά στην τουρκική πόλη Manisa, μια επένδυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το εργοστάσιο θα δημιουργούσε περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας και η παραγωγή θα ανέρχονταν σε 300.000 οχήματα ετησίως.

Ωστόσο οι Γερμανοί δεν επιθυμούσαν να προχώρήσει η εταιρεία στα επενδυτικά αυτά σχέδια λόγω των δημοκρατικών ελλειμμάτων στην Τουρκία.

Μάλιστα η επένδυση ακυρώθηκε μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η οποία επικρίθηκε διεθνώς και χαρακτηρίστηκε «εισβολή».

Το σχέδιο ναυάγησε οριστικά το 2020, λόγω κορονοϊού με την εταιρείανα ανακοινώνει επισήμως ότι «υπό τη σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη παραγωγή οχημάτων».

«Ξέραμε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν ήθελαν αυτή την επένδυση στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους. Εάν μια εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, τότε πρόκειται για απάτη εφόσον οι αποφάσεις του επενδυτή λαμβάνονται εξαιτίας πολιτικής πίεσης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μουσταφά Βαράνκ.