Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 63.520 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.283 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 220.161 νεκρούς επί συνόλου 8.996.876 μολύνσεων από την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία, η χώρα που κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, σε απόλυτα μεγέθη, έχει βρεθεί αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα με το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.Την

περασμένη εβδομάδα άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, που όμως συναντά αρκετά εμπόδια, με σημαντικότερο την έλλειψη επαρκών ποσοτήτων δόσεων εγκεκριμένων εμβολίων.

Μεξικό: 1.623 νεκροί και σχεδόν 18.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.623 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 17.944 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 153.639 νεκρούς επί συνόλου 1.806.849 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Το Μεξικό καταγράφει σε απόλυτους αριθμούς τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία — κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (126 εκατ.) — έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ.
Η χώρα οδεύει να ξεπεράσει την Ινδία (153.724 θάνατοι μέχρι χθες) και να βρεθεί στην τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης.

Κι αυτό ενώ κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα.

Το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INEGI) έκανε γνωστό νωρίτερα χθες ότι η θνητότητα της COVID-19 στη χώρα ως τον Αύγουστο του 2020 στην πραγματικότητα ήταν 68% υψηλότερη από αυτή που ανακοινωνόταν από την κυβέρνηση, είχε φθάσει ήδη τότε τους 108.658 θανάτους, όταν η κυβέρνηση έκανε λόγο για 64.414 νεκρούς.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ ανακοίνωσε χθες ότι έφθασαν στη χώρα δόσεις του υποψηφίου εμβολίου του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας CureVac προκειμένου να διεξαχθεί κλινική δοκιμή τρίτης φάσης. Οι αρχές ζητούν να συμμετάσχουν σε αυτή 8.000 εθελοντές και εθελόντριες.

Η αμερικανική φαρμακευτική Novavax άρχισε επίσης κλινική δοκιμή τρίτης φάσης του δικού της σκευάσματος στο Μεξικό, ενώ αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις από την καναδοκινεζική CanSino Biologics Inc για τα αποτελέσματα της δικής της.

Η χώρα άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης την 24η Δεκεμβρίου, την οποία όμως επιβραδύνει η έλλειψη επαρκούς ποσότητας δόσεων των εγκεκριμένων εμβολίων για τον νέο κορονοϊό.

Η κατάσταση του μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό, συνεχίζει να βελτιώνεται καθώς τα συμπτώματα της COVID-19 που παρουσιάζει είναι πλέον ελάχιστα, ενημέρωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησής του, ο Ούγο Λόπες Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κούβα: Ρεκόρ 58 θανάτων, ρεκόρ 825 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που υπέκυψαν μέσα στον Ιανουάριο αυξήθηκε σε 58, κάτι που σημαίνει ότι ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού τον τρέχοντα μήνα είναι ο βαρύτερος που έχει καταγραφεί μετά την εκδήλωσή της στην επικράτεια της χώρας της Καραϊβικής.

Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες ανήλθε σε 825, που αποτελεί ρεκόρ σε ημερήσια βάση, όπως και αυτός των περιπτώσεων στις οποίες οι μολύνσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα (801).

Καταγράφεται ταχεία διασπορά του νέου κορονοϊού «σε όλες τις επαρχίες και σε όλους τους δήμους της χώρας, επομένως τα πρωτόκολλα και τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία θα αναπροσαρμοστούν», υπογράμμισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας της Κούβας, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο έχει φθάσει τους 204 νεκρούς επί συνόλου 23.439 μολύνσεων.

Κίνα: 54 κρούσματα σε 24 ώρες

Τον χαμηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση στην ηπειρωτική Κίνα τις τελευταίες σχεδόν τρεις εβδομάδες — 54 περιπτώσεις, έναντι 75 την προηγουμένη — ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας, στοιχείο που υποδεικνύει ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για να ελεγχθεί η πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό σταδιακά φέρνουν αποτέλεσμα.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνεται από την 8η Ιανουαρίου, όταν γινόταν λόγος για 33.
Κατά τα στοιχεία του υπουργείου, 41 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.
Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες — το Πεκίνο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — μειώθηκε σε 28, από 61 την προηγουμένη.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.820 ασθενείς με την COVID-19 (–42 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 105 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (–6).
Η ηπειρωτική Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη με το σοβαρότερο, πιο επίμονο ξέσπασμα της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τον επόμενο μήνα θα εορταστεί το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, όταν εκατομμύρια άνθρωποι παραδοσιακά ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Οι αρχές στις περιοχές που πλήττονται επέβαλαν lockdowns, περιόρισαν τις μετακινήσεις από τη μια περιοχή στην άλλη, διεξήγαγαν μαζικά τεστ στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί το επαπειλούμενο δεύτερο κύμα.
Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.326 μολύνσεων.