Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους αποφάσισε σήμερα να αφήσει δικαστήριο του Κουβέιτ, έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον Μουσάλαμ αλ Μπάρακ, η κράτηση του οποίου είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων, κάποιες φορές βίαιων.

«Ζητώ την απελευθέρωση του κατηγορούμενου με την καταβολή εγγύησης 5.000 διναρίων (περίπου 13.000 ευρώ)», δήλωσε ο δικαστής Άχμαντ αλ Ατάρι. Με το άκουσμα της απόφασης αυτής οι συγκεντρωμένοι στην αίθουσα του δικαστηρίου υποστηρικτές του αλ Μπάρακ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

«Μουσάλαμ είσαι η συνείδηση όλου του έθνους», φώναξαν οι υποστηρικτές του πρώην βουλευτή, ο οποίος αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Τάμερ αλ Τζαντέι.

Την Τετάρτη ο γενικός εισαγγελέας είχε αποφασίσει να θέσει υπό κράτηση τον Μπάρακ για δέκα ημέρες με την κατηγορία ότι προσέβαλε το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και τον πρόεδρό του Φάισαλ αλ Μάρσεντ στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης τον περασμένο μήνα.

Η δίκη του αλ Μπάρακ, που κατηγορείται επίσης για διαφθορά υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και μελών της βασιλικής οικογένειας των αλ Σάμπαχ, αναμένεται να συνεχιστεί τον Δεκέμβριο.

Αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση.

Μετά τη σύλληψή του υποστηρικτές του αλ Μπάρακ διαδήλωναν κάθε νύχτα ζητώντας την απελευθέρωσή του και κάθε φορά τους διέλυαν οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες προχωρούσαν και σε συλλήψεις.

Την περίοδο αυτή κυκλοφορούν στο Κουβέιτ φήμες για πραξικόπημα, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί υψηλόβαθμους αξιωματούχος, περιλαμβανομένων μελών της βασιλικής οικογένειας, ότι έχουν υπεξαιρέσει δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιου χρήματος.

Ο αλ Μπάρακ, που καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2013 σε πενταετή κάθειρξη για προσβολή του εμίρη, μια απόφαση που ακυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό, είναι στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας της αντιπολίτευσης κατά της διαφθοράς.

Αυτός ισχυρίστηκε στις 10 Ιουνίου ότι κάποιοι πρώην αξιωματούχοι του πετρελαιοπαραγωγού αυτού κράτους του Κόλπου υπεξαίρεσαν περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια και τα κατέθεσαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού, κυρίως στο Ισραήλ.