Δεν αποκλείεται η Γαλλία να χρειαστεί τρίτο εθνικό lockdown αν η ισχύουσα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6μμ αποτύχει να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM η επιδημιολόγος Οντίλ Λονέ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Γαλλίας.

Υπογράμμισε δε ότι αυτό πιθανόν να αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες.

«Αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, θα χρειαστεί να καταφύγουμε και πάλι σε lockdown. Θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά ένα lockdown περιορισμένο στους ευάλωτους πολίτες» δήλωσε η επιδημιολόγος Οντίλ Λονέ.

Σουηδία: Παράταση στην τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία στο δημόσιο

Η Σουηδία παρέτεινε την εξ αποστάσεως διδασκαλία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εξ αποστάσεως εργασία για τους δημόσιους υπαλλήλους, ανανεώνοντας τα μέτρα που έχει λάβει για να περιορίσει την διασπορά του νέου κορονοϊού, παρά τις ενδείξεις ότι έχει αρχίσει να επιβραδύνεται η εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα.

«Μπορούμε να δούμε μια συγκρατημένη καθοδική τάση στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε κάποιες περιοχές, αλλά η κατάσταση παραμένει σοβαρή» δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η κυβέρνηση ωστόσο προσάρμοσε τις συστάσεις της για τη μέση εκπαίδευση ώστε να επιτρέπεται ένας συνδυασμός εξ αποστάσεως διδασκαλίας και κανονικών μαθημάτων στο σχολείο. Παράλληλα παρέτεινε κατά δύο εβδομάδες την απαγόρευση της πώλησης οινοπνευματωδών ποτών μετά τις 20:00 τοπική ώρα.

Χαλάρωση μέτρων στη Ρωσία

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκεί Σομπιάνιν ανακοίνωσε σήμερα ότι από αύριο Παρασκευή χαλαρώνουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19 στη ρωσική πρωτεύουσα, αποδίδοντας τη βελτίωση της κατάστασης στην επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού.

«Η κατάσταση σχετικά με την εξάπλωση της νόσου μας προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία» έγραψε ο Σομπιάνιν στην ιστοσελίδα του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των νέων ημερήσιων μολύνσεων covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα –2.000 με 4.000- ήταν σημαντικά μικρότερος από αυτόν στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Το ποσοστό εμβολιασμού έχει αυξηθεί κατά πολύ. Περισσότεροι από 220.000 Μοσχοβίτες έχουν ήδη λάβει αξιόπιστη προστασία από τον ιό» τόνισε ο δήμαρχος της πόλης.

Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα επισήμως μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19: πλέον όλοι οι πολίτες μπορούν να λάβουν το εμβόλιο Sputnik V.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Σομπιάνιν είναι η επαναλειτουργία με κανονικό καθεστώς των αθλητικών σχολών, των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των πολιτιστικών χώρων, καθώς και η αύξηση του ποσοστού θεατών στα θέατρα και τους κινηματογράφους από 25% σε 50% της χωρητικότητάς τους.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα εξακολουθούν να κλείνουν στις 23:00, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 30% των εργαζομένων τους βρίσκεται σε τηλεργασία και οι πολίτες άνω των 65 ετών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα, ένα μέτρο που στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 21.887 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων τα 3.458 στη Μόσχα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 3.655.839, ενώ 67.832 άνθρωποι έχουν πεθάνει από covid-19.