Η στρατιωτική χούντα της Ταϊλάνδης επέβαλε σήμερα την πρώτη καταδίκη σε έναν διαδηλωτή που διαμαρτυρόταν εναντίον της.

Ο Βιραγιούτ Κονγκανάταν καταδικάστηκε διότι αψήφησε και παραβίασε το στρατιωτικό νόμο ο οποίος απαγορεύει τις δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και απαγορεύει επίσης τις συναθροίσεις πλέον των πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Βιραγιούτ είχε συλληφθεί μία ημέρα μετά το πραξικόπημα της 22ης Μαΐου, όταν ο ίδιος και άλλοι διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της κατάληψης της εξουσίας από το στρατό.

Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης διάρκειας ενός μήνα και πρόστιμο 100 δολαρίων.

Επειδή επρόκειτο για το πρώτο αδίκημα για το οποίο κατηγορήθηκε και παραδέχθηκε την ενοχή του, η ποινή αυτή του επεβλήθη με αναστολή, σύμφωνα με ΜΜΕ της Ταϊλάνδης, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εγκλειστεί.

Όμως η Διεθνής Αμνηστία αποκάλεσε την απόφαση αυτή ένα «επικίνδυνο προηγούμενο για την ελευθερία του συνέρχεσθαι» και κάτι που συμβάλει να δημιουργηθεί «ένα κλίμα φόβου και στρατοκρατίας».

«Ο Βιραγιούτ δεν έκανε τίποτε πέρα από το να ασκήσει με ειρηνικό τρόπο το δικαίωμά του να διαδηλώσει», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Μπένετ, ο διευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. «Δεν θα έπρεπε ούτε καν να του απαγγελθούν κατηγορίες».

Ο στρατός της Ταϊλάνδης κατέλαβε την εξουσία μετά από μήνες πολιτικού αδιεξόδου, διαδηλώσεων και βίας.

Η στρατιωτική χούντα έσπευσε να καταστείλει τις συγκεντρώσεις και τις πολιτικές διαφωνίες και να επιβάλει περιορισμούς στις ατομικές και τις πολιτικές ελευθερίες επικαλούμενη την ανάγκη να αποκατασταθεί η ηρεμία και να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια.