Ο πρώην επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο Άντι Κόλσον, θα δικαστεί εκ νέου σχετικά με το αν ενέκρινε τη δωροδοκία δημόσιου λειτουργού όταν ήταν διευθυντής μιας ταμπλόιντ εφημερίδας του Ρούπερτ Μέρντοκ, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς.

Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο του Λονδίνου δεν εξέδωσε ετυμηγορία σχετικά με το αν ο Κόλσον και ο πρώην βασιλικός ρεπόρτερ της «News of the World» είναι ένοχοι για τη δωροδοκία ενός αστυνομικού με στόχο να εξασφαλίσουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.

Ο Κόλσον κρίθηκε ωστόσο ένοχος για συνωμοσία με στόχο την υποκλοπή ηχητικών τηλεφωνικών μηνυμάτων για να βγουν πρωτοσέλιδες ειδήσεις για την εφημερίδα, η οποία έχει πια κλείσει, και είναι πιθανόν να καταδικαστεί αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Τρεις άλλοι δημοσιογράφοι και ένας πρώην πράκτορας ιδιωτικών ερευνών από τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα δήλωσαν ένοχοι πριν από την έναρξη της δίκης και η καταδίκη τους θα εκδοθεί μαζί με αυτήν του Κόλσον.

«Για μια περίοδο κάποιων ετών υπήρχε μια βιομηχανικής κλίμακας υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών στη “News of the World”», δήλωσε ο εισαγγελέας Άντριου Έντις κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας κατά την οποία θα εκδοθούν οι καταδίκες.

Ο 46χρονος Κόλσον ήταν διευθυντής της «News of the World» μεταξύ του 2003 και του 2007. Αυτός παραιτήθηκε αφού ο Γκούντμαν και ο πράκτορας ιδιωτικών ερευνών παραδέχθηκαν τις κατηγορίες για τηλεφωνικές υποκλοπές με στόχο να βγάζουν πρωτοσέλιδες ειδήσεις.

Κάποιους μήνες αργότερα ανέλαβε επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας του Ντέιβιντ Κάμερον, αρχικά όταν αυτός βρισκόταν στην αντιπολίτευση και στη συνέχεια όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας μετά την εκλογή του το 2010.