Νέες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών σχεδίαζε ο ύποπτος που συνελήφθη για την αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε το 2012 στο συγκρότημα της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπως γνωστοποίησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ. Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο αμερικανός πρέσβης καθώς και άλλοι τρεις αμερικανοί πολίτες.

Με επιστολή της, η οποία περιήλθε σήμερα στην κατοχή του Reuters, η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ενημέρωσε το Συμβούλιο για τη σύλληψη του ‘Άχμεντ Αμπού Χατάλα την Κυριακή στη Λιβύη από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, αφού έρευνα κατέδειξε ότι είχε σημαντικό ρόλο στην επίθεση του 2012 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις Αμερικανούς.

«Η έρευνα έδειξε επίσης πως συνέχιζε να σχεδιάζει και άλλες ένοπλες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών. Τα μέτρα που λάβαμε για να συλλάβουμε τον Αμπού Χατάλα στη Λιβύη ήταν ως εκ τούτου απαραίτητα για να προλάβουμε τέτοιες ένοπλες επιθέσεις και ελήφθησαν βάσει του εγγενούς δικαιώματος των ΗΠΑ στην αυτοάμυνα», γράφει η Πάουερ σε επιστολή της.

Η Πάουερ διευκρινίζει πως οι ΗΠΑ αναφέρουν τη σύλληψη του Χατάλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας βάσει του Άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο απαιτεί να ενημερώνεται το σώμα αμέσως για μέτρα που λαμβάνονται από κράτη στο πλαίσιο αυτοάμυνας έναντι ένοπλης επίθεσης.

Στη σύντομη επιστολή αναφέρεται επίσης πως ο Χατάλα θα εμφανισθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ για να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη.