O Andrés Figueredo Thomson μέσα από το ντοκιμαντέρ «La Causa»,  καταγράφει την κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν στην χειρότερη για πολλούς φυλακή του κόσμου.

Το Γενικό Σωφρονιστικό Τμήμα της Βενεζουέλας, όπως ονομάζεται βρίσκεται στο Γκουαρίκο και  υπάρχει κανένας άλλος μέσα, πλην των κρατούμενων. Ούτε σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ούτε αστυνομία, ούτε στρατός.

Αυτοί περιορίζονται απλά στην επιτήρηση της περιμέτρου, προκειμένου να διασφαλίσουν κανείς από τους κρατούμενους δεν θα φύγει.

Αντιθέτως, όποιος θέλει μπαίνει ελεύθερα. Γονείς, φίλοι, σύντροφοι, παιδιά, μπορούν να μπουν και να επισκεφτούν τους δικούς τους, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη φυλακή αποτελεί μία ξεχωριστή κοινωνία. Οι κρατούμενοι έχουν όπλα για την φύλαξη και την διατήρηση της τάξης, μπορείς να βρεις από μία κόκα κόλα έως και οποιοδήποτε είδος ναρκωτικού, ενώ δεν θα μπορούσε να λείψει ο διαχωρισμός των συμμοριών, με την LGBT κοινότητα να είναι αναγκασμένη να κοιμάται στην ταράτσα.

«Ήταν κάτι σαν πολεμική ζώνη. Λες και έχει γίνει η αποκάλυψη. Τα παιδιά έμπαιναν και έβγαιναν σε ένα περιβάλλον που ήταν γεμάτο όπλα», αναφέρει ένας πρώην κρατούμενος και συμπληρώνει: «Πουλάνε κρακ έχοντας παιδιά στην αγκαλιά τους».

Δείτε το τρέιλερ