Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας έχουν «κλονίσει» όλες τις αξίες της συμμαχίας με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Τρίτη.

Χθες Δευτέρα, οι ΗΠΑ πάτησαν το κουμπί των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Τα μέτρα επιβλήθηκαν εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τιμωρώντας την Άγκυρα για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα βλάψουν μόνο το πνεύμα της συμφωνίας αλλά θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συμμάχους», σχολίασε ο Ακάρ, όπως μεταδίδει το Sputnik.

Χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις ως μια κίνηση ασυμβίβαστη με τη στρατιωτική και πολιτική πραγματικότητα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της.