Είναι η πιο μυστική και επίλεκτη μονάδα της Μοσάντ πίσω από την πρόσφατη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ;

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, θεωρούν ότι η Kidon, μια ομάδα αποτελούμενη από τους πιο σκληροπυρηνικούς κομάντο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, έχει βάλει το χεράκι της για την προ ημερών επιχείρηση που κατέληξε στην δολοφονία, στην Τεχεράνη, του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

αυτοί που αναλαμβάνουν πάντα να «χτυπήσουν» στόχους πρώτης προτεραιότητας, με επιχειρήσεις που γράφουν ιστορία, έστω και αν οι λεπτομέρειες γύρω από αυτές είναι ελάχιστες.

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για με μια εκτέλεση που φέρει την σφραγίδα των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πρώην στελέχη της αμερικανικής CIA και της βρετανικής της MI6, η θεωρία του αυτόματου τηλεχειριζόμενου όπλου και του μοναχικού εκτελεστή που πάτησε το κουμπί από απόσταση δεν στέκει, άσχετο αν βολεύει καλά τους Ιρανούς, οι οποίοι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι πάνω από πενήντα πράκτορες της Μοσάντ μπήκαν κρυφά στη χώρα, κάτω από την μύτη των Αρχών, και εκτέλεσαν τον Φαχριζαντέχ «στην έδρα του».

Κάπως έτσι, η εκτέλεση του Φαχριζαντέχ ίσως και να πραγματοποιήθηκε από μια πλειάδα ένοπλων πρακτόρων επί Ιρανικού εδάφους.

Ήταν, άλλωστε, κάτι για το οποίο είχε προλειάνει το έδαφος ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια συνέντευξή του.

«Να θυμάστε το όνομα “Μοχσέν Φαχριζαντέχ”» είχε πει ο πρωθυπουργός πριν από δύο χρόνια, συμπληρώνοντας ότι ήταν ο επικεφαλής του Ιρανικού προγράμματος που είχε σαν στόχο την κατασκευή μιας μυστικής πυρηνικής βόμβας.

Και από τότε που ακούστηκε για πρώτη φορά δημοσίως το όνομα του Ιρανού, οι Ισραηλινοί φέρεται να είχαν ήδη αρχίσει να σκέφτονται πως θα τον «καθαρίσουν» με μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση που λίγες μυστικές υπηρεσίες μπορούν να φέρουν εις πέρας.

Ο Φαχριζαντέχ είχε τεθεί από τότε υπό στενή παρακολούθηση από την Μοσάντ.

Η ομάδα των πρακτόρων που ανέλαβε αυτή την δουλειά, αποτελείτο από τουλάχιστον είκοσι άτομα που αφού πέρασαν μυστικά  στο Ιράν, από τα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, εγκαταστάθηκαν εκεί και άρχισαν την παρακολούθηση του στόχου τους.

Μετά από λίγους μήνες συνεχής παρακολούθησης, οι πράκτορες της Kidon ήξεραν πλέον το καθημερινό του πρόγραμμα, τις συνήθειές του, τον αριθμό των σωματοφυλάκων του και τις διαδρομές που ακολουθούσε για να πάει στην δουλειά ή το εξοχικό του.

Όταν οι αναφορές τους φέρεται να έφτασαν στα χέρια του διοικητή της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του άρχισαν να μελετούν τα πιθανά επιχειρησιακά σενάρια ενός χτυπήματος μέσα στην καρδιά της Τεχεράνης.

Και οι δώδεκα ήταν «αόρατοι»

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, για την επιχείρηση εξουδετέρωσης του Φαχριζαντέχ επιστρατεύθηκαν τουλάχιστον δώδεκα πράκτορες της ειδικής αυτής ομάδας, η οποία στο σύνολό της αριθμεί περί τα 75 άτομα.

Οι κομάντο είχαν «προβάρει» την επιχείρηση για πάνω από έξι μήνες στην έρημο της Νεγκέβ, όπου οι Ισραηλινοί έχουν στήσει ολόκληρη πόλη και δρόμους για να προβάρουν ξανά και ξανά επιχειρήσεις τέτοιας (υψηλής) δυσκολίας.

Στην επιχείρηση κατά του Ιρανού επιστήμονα τίποτε δεν πήγε στραβά, από την αρχή, όταν το αυτοκίνητο του μπήκε στον μοιραίο οδικό κόμβο μέχρι το σημείο όπου οι εκτελεστές της Κidon ανέλαβαν δράση.

Στην ομάδα φέρεται να υπήρχαν τουλάχιστον δύο ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι ένθεν κι ένθεν, ώστε να παρέχουν κάλυψη στους υπόλοιπους που επιτέθηκαν στα δύο οχήματα.

Ο Φαχριζαντέχ σύρθηκε έξω από το αυτοκίνητο του και εκτελέσθηκε με πολλαπλές σφαίρες στο κεφάλι από τον αρχηγό της ομάδας, ενώ οι εκτελεστές δεν πείραξαν την σύζυγό του.

Ο Ολμέρτ φέρεται να έχει ηχογραφήσει τον Φαχριζαντέχ να μιλά για «πέντε κεφαλές»

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, η αντίστροφη μέτρηση για τον Ιρανό είχε ξεκινήσει από το 2008 κιόλας.

O πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, φέρεται να έχει μια απόρρητη ηχογράφηση του Ιρανού επιστήμονα, ο οποίος αναφερόταν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων κάνοντας λόγο για «πέντε πυρηνικές κεφαλές».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι «Times Of Israel», επικαλούμενοι σειρά ανώτερων αξιωματούχων καθώς και τον Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Ολμέρτ, ο τελευταίος, όταν ήταν πρωθυπουργός, αποκάλυψε την ηχογράφηση αυτή στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, το 2008, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ως – τότε – Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με βάση τα ισραηλινά δημοσιεύματα, ο Φαχριζαντέχ ακούγεται να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο Ιράν, με τα σχετικά κείμενα να παραθέτουν μόνο επιλεγμένες φράσεις, ωστόσο, χωρίς τη χρήση της λέξης «πυρηνικά».

Ο επιστήμονας παραπονιόταν τότε ότι η Τεχεράνη δεν του παρείχε επαρκείς πόρους για την εκτέλεση του έργου του, λέγοντας χαρακτηριστικά «θέλουν πέντε κεφαλές, αλλά από την άλλη, δεν με αφήνουν να δουλέψω».

Από την πλευρά του, ο Μπους, μετά την αποκάλυψη της ηχογράφησης, συμφώνησε να μοιραστεί πληροφορίες με το Τελ Αβίβ σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, καθώς και σε κοινές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.

Ωστόσο, σταμάτησε να παρέχει στο Τελ Αβίβ όλα εκείνα τα απαραίτητα όπλα για να χτυπήσει τις ερευνητικές εγκαταστάσεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς βομβιστικών οχημάτων, παρά τη σχετική πίεση του Ολμέρτ τότε.