Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τη στάση και τις πράξεις της απέδειξε πολλές φορές ότι δεν φοβόταν να παραβιάσει τους βασιλικούς κανόνες και τα αυστηρά βασιλικά πρωτόκολλα. Πηγαίνοντας ουκ ολίγες φορές ενάντια σε αυτούς, λοιπόν, κατάφερε να χαράξει το δικό της χώρο, τόσο εντός όσο και εκτός από τη βασιλική οικογένεια.

Αλληλεπιδρώντας με τους ανθρώπους με πραγματικό ενδιαφέρον, υποστηρίζοντας περιθωριοποιημένες ομάδες και αφιερώνοντας τον εαυτό της στα παιδιά της, δεν ήταν μια συνηθισμένη πριγκίπισσα, κάτι που φάνηκε πριν ακόμη παντρευτεί με τον πρίγκιπα Κάρολο με την ιστορία επιλογής του δαχτυλιδιού αρραβώνων της.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πολυφωτογραφημένα δαχτυλίδια αρραβώνων στην ιστορία πρέπει να είναι αυτό της πριγκίπισσα Νταϊάνα. Το δαχτυλίδι με το βαθύ μπλε ζαφείρι που περιβάλλεται από διαμάντια είναι εκπληκτικό και φορέθηκε για πρώτη φορά από την Νταϊάνα όταν αρραβωνιάστηκε με τον Πρίγκιπα Κάρολο.

Αλλά αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το δαχτυλίδι αρραβώνων της έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο. Πρόκειται για ένα δαχτυλίδι 60.000 λιρών που προτάθηκε στη μέλλουσα πριγκίπισσα από τον βασιλικό κοσμηματοπώλη Garrard. Αυτό, ωστόσο, που έκανε την επιλογή του τόσο αμφιλεγόμενη ήταν ότι το συγκεκριμένο δαχτυλίδι αποτελούσε μέρος της βασικής συλλογής του κοσμηματοπωλείου κομμάτια της οποίας μπορούσε να αποκτήσει ο οποιοσδήποτε, αρκεί βέβαια να διέθετε το αντίστοιχο αντίτιμο, και όχι εκείνης που προοριζόταν αποκλειστικά για τους γαλαζοαίματους.

Όπως ανέφερε η Vogue σε δημοσίευμά της, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν ήταν ικανοποιημένα με την επιλογή της Νταϊάνα δεδομένου ότι ένας κοινός θνητός θα μπορούσε να αγοράσει το ίδιο δαχτυλίδι. Σύμφωνα με τα πρότυπα τους, το δαχτυλίδι «δεν θεωρήθηκε μοναδικό και επίσης δεν ήταν κατά παραγγελία».

Ίσως αυτό ήταν το πρώτο βήμα που έκανε η Νταϊάνα για να χαρακτηριστεί αργότερα ως η «Πριγκίπισσα του Λαού», γιατί όχι μόνο επέλεξε ένα τόσο υπέροχο δαχτυλίδι, αλλά προτίμησε ένα κόσμημα που ήταν διαθέσιμο και για το υπόλοιπο κοινό. Έτσι, ακόμη και πριν παντρευτεί τον πρίγκιπα Κάρολο, είχε ήδη παραβεί τους αυστηρούς κανόνες του βασιλικού πρωτοκόλλου.