Ένα από τα πιο εικονικά φυσικά σημεία στην Αυστραλία, στην κυριολεξία στη μέση του πουθενά, προκαλεί δέος τόσο στη θέαση, όσο και στο άκουσμα της ιστορίας του.

Ο λόγος για το Uluru ένα τεράστιο βραχώδη σχηματισμό, στην Κεντρική Αυστραλία και σε απόσταση 335 χλμ. νοτιοδυτικά της πλησιέστερης μεγάλης πόλης, Alice Springs, που χρονολογείται πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια, περίπου την ίδια περίοδο που σχηματίστηκε και η αυστραλιανή ήπειρος.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά θαύματα του κόσμου, το οποίο όχι μόνο αποτελεί ένα μοναδικό και άκρως θεαματικό φυσικό σχηματισμό, αλλά αποτελεί και ένα βαθιά πνευματικό μέρος, με μια αδιανόητα ισχυρή και μη προσδιορίσιμη παρουσία τη στιγμή που το αντικρίζει κανείς να γίνεται άμεσα αντιληπτή.

Το μνημείο μετρά 348 μέτρα ύψος, είναι κατασκευασμένο από ψαμμίτη και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μονόλιθους στον κόσμο. Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι αναλόγως με το φως της ημέρας ή της εποχής αλλάζει χρώμα, με το λαμπερό κόκκινο κατά την αυγή ή το ηλιοβασίλεμα να αποτελεί και μία από τις πιο χαρακτηριστικές αποχρώσεις του.

Για τους αυτόχθονες κατοίκους της περιοχής, Pitjantjatjara (γνωστοί και ως Anangu), το Εθνικό Πάρκο Uluru-Kata Tjuta, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έχει μια ιδιαίτερη πολιστική σημασία. Η σύνδεσή του με τη γη είναι τόσο ιερή, καθώς αυτός ο εμβληματικός βραχώδης σχηματισμός κρύβει όλη την αρχαία σοφία των ιθαγενών της περιοχής, με τις ιστορίες περί δημιουργίας να «ψιθυρίζονται» μέχρι σήμερα στους ανέμους.

Για τους Anangu -φύλακες του πάρκου και μέλη του παλαιότερου πολιτισμού που είναι γνωστός στον άνθρωπο- ο κόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα δημιουργήθηκε από κάποια όντα με τη μορφή ανθρώπων, φυτών και ζώων που ταξίδεψαν μέχρι τη γη. Στη συνέχεια σε μια διαδικασία δημιουργίας και καταστροφής διαμόρφωσαν το τοπίο της γης. Η γη Anangu, κατοικείται μέχρι και σήμερα από δεκάδες πνεύματα αυτών των δημιουργών- όντων που αναφέρονται ως Tjukuritja ή Waparitja.

Γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος βράχος θεωρείται «ιερός» για τη φυλή, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι όποιος πάρει έστω και μια πετρούλα από αυτόν θα είναι καταραμένος και άτυχος για την υπόλοιπη ζωή του. Δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις, μάλιστα, που έχουν αναφερθεί ότι κάποιοι εξ αυτών που «έκλεψαν» κομμάτι του ιερού βράχου προσπάθησαν να το στείλουν πίσω με κάθε μέσο, ώστε να γλιτώσουν από την κατάρα.