Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσει σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι την 5η Ιουνίου, στην πρώτη του συνάντηση με έναν ηγέτη μιας σημαντικής δυτικής χώρας αφότου η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε σήμερα ότι η συνάντησή τους θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, την παραμονή των εκδηλώσεων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη γαλλική πόλη Ντοβίλ.

Ο Πούτιν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχουν προσκληθεί να παραστούν στη Ντοβίλ, όμως ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κάποιος άλλος από ξένος ηγέτης να λάβει μέρος στις συνομιλίες στο Παρίσι.

Ο Ουσάκοφ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως ο Πούτιν θα μπορούσε να έχει επαφές με άλλους ηγέτες ενόσω θα βρίσκεται στη Ντοβίλ, αλλά οι επαφές αυτές θα είναι ανεπίσημες.

Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε πως στη συνάντηση Πούτιν-Ολάντ θα συζητηθούν «θεμελιώδη διεθνή και διμερή ζητήματα, περιλαμβανομένης της κρίσης στην Ουκρανία». Δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αν και ο Πούτιν έχει συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες με ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, οι τελευταίες γνωστές συναντήσεις του με δυτικούς ηγέτες είχαν γίνει κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό για συναντήσεις με ξένους ηγέτες είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, για συνομιλίες με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περασμένο Ιανουάριο.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία από τον Μάρτιο, αλλά η ώθηση για την επιβολή νέων τιμωρητικών μέτρων μοιάζει να επιβραδύνεται μετά τις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουκρανία την Κυριακή.

Η Γαλλία έχει εξάλλου προειδοποιήσει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσουν στην μονομερή ακύρωση μιας διμερούς συμφωνίας για την πώληση 2 ελικοπτεροφόρων πλοίων, αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2011 στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.