To σπήλαιο της Γέννησης στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, υπέστη ζημιές από μια φωτιά που ξέσπασε από ατύχημα νωρίς σήμερα το πρωί, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της Βηθλεέμ.

Η φωτιά ξέσπασε από μια λάμπα λαδιού και επεκτάθηκε στα διακοσμητικά υφάσματα που κρέμονται στους τοίχους του σπηλαίου όπου, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, γεννήθηκε ο Χριστός, διευκρίνισε ο Άμπντελ-Φάταχ Χαμάγελ, περιγράφοντας το περιστατικό ως ήσσονος σημασίας.

«Η φωτιά εκδηλώθηκε από μόνη της και έπειτα τη σβήσαμε» είπε ο Χαμάγελ.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Πάπα Φραγκίσκου από τους Άγιους Τόπους. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου προσκυνήματός του, ο Ποντίφικας προσευχήθηκε στο Σπήλαιο, έναν από τους πλέον ιερούς τόπους του χριστιανισμού.

Σε μια ανακοίνωση η παλαιστινιακή αστυνομία επιβεβαίωσε την εκδοχή της πυρκαγιάς που προκλήθηκε από ατύχημα.

Μία από τις 15 λάμπες λαδιού που καίνε νυχθημερόν πάνω από το ασημένιο αστέρι, το οποίο επισημαίνει το ακριβές σημείο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, έπεσε τυλίγοντας στις φλόγες τα υφάσματα που ήδη είχαν εμποτιστεί με παλιά αιθάλη.

Εξαιτίας της θερμοκρασίας, προκλήθηκαν ρωγμές στην επένδυση των τοίχων που είχαν μαυρίσει. Δύο εικόνες της Παναγίας και του Θείου Βρέφους καλύφθηκαν σε μικρό ποσοστό από τον καπνό.

«Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από τους εργαζόμενους εδώ να σβήνουν τις λάμπες και τα κεριά όταν ο ναός κλείνει στις 18:00» υπογράμμισε ο Χαμάγελ, ενώ προσέθεσε ότι ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν.