Επίθεση δέχθηκαν ένδεκα μέλη της αποστολής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που ταξίδευαν σήμερα στην κεντρική Συρία, αλλά όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΧΟ, επιστρέφουν στην επιχειρησιακή τους βάση «ασφαλείς και σώοι».

Η αποστολή μετέβαινε σε πόλη της κεντρικής επαρχίας Χάμα όπου πρόσφατα είχαν αναφερθεί επιθέσεις με αέριο χλωρίου, όταν δέχθηκε την επίθεση.

«Όλα τα μέλη της ομάδας είναι ασφαλή, σώα και κατευθύνονται στην επιχειρησιακή τους βάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ στη Χάγη Μάικ Λούαν.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι «έξι ερευνητές της αποστολής του ΟΑΧΟ και πέντε Σύροι οδηγοί τους που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα απήχθησαν από ομάδες τρομοκρατών», όπως αποκαλούν τους αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς του προέδρου Ασαντ. Την ανακοίνωση του υπουργείου μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ πρεσβευτής Αχμέτ Ουζουμτζού εξέφρασε την ανησυχία του για τους επιθεωρητές και μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που εργάζονται στη Συρία και επανέλαβε την έκκληση του προς όλες τις πλευρές να συνεργαστούν με την αποστολή.

«Οι επιθεωρητές μας είναι στη Συρία για να διαπιστώσουν τα πραγματικά περιστατικά σε σχέση με τις επίμονες καταγγελίες για επιθέσεις με αέριο χλωρίου. Η ασφάλειά τους είναι πρωταρχικό μας μέλημα και είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να τους παρέχουν ασφαλή πρόσβαση».