Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά συνέστησε να υπάρξει σεμνότητα και προσοχή.

«Για τη Συμμαχία μας είναι πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα που υπερβαίνει αυτό που συγκεντρώσαμε το 2007 (23%) και το 2009 (31%). Είναι ένα μήνυμα ότι με την PSD, με τη συμμαχία που έχουμε με τα κόμματα UNPR και PC κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι ψηφοφόροι υπό την έννοια της εσωτερικής μεταρρύθμισης του κόμματος, του σεβασμού προς όλες τις γενιές και του ανοίγματος προς τους νέους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με σεμνότητα και προσοχή» δήλωσε ο κ. Πόντα.

Η εκλογική συμμαχία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR) και του Συντηρητικού Κόμματος (PC) συγκέντρωσε 37,40% των ψήφων στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) συγκέντρωσε ποσοστό 14,86% και το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL) 12,23% σύμφωνα με αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή από το 96,18% των εκλογικών τμημάτων.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μιρτσέα Ντιακόνου συγκέντρωσε 6,92% των ψήφων, η Ουγγρική Δημοκρατική Ένωση της Ρουμανίας 6,47%, το Κόμμα Κινήματος Πολιτών (PMP) συγκέντρωσε ποσοστό 6,21%, το Λαϊκό Κόμμα Νταν Ντιακονέσκου 3,63% και το Κόμμα Μεγαλύτερης Ρουμανίας 2,71%. Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητοι υποψήφιοι δεν υπερβαίνει το 2,70%.

Ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων που προσήλθαν χθες στις κάλπες για τις εκλογές ανήλθε στους 5.714.814 (ποσοστό 32,29%).

Το ποσοστό των έγκυρων ψηφοδελτίων ήταν στο 94,18% και οι άκυρες ψήφοι στο 5,81%.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει νέα στοιχεία από την εκλογική αναμέτρηση σήμερα το απόγευμα.