Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να οικοδομήσουν «μια νέα διατλαντική σχέση» μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Θα πρέπει να οικοδομήσουμε πλέον μια νέα διατλαντική σχέση, η οποία να είναι μια νέα σύμπραξη», δήλωσε επισημαίνοντας πως η Ευρώπη είχε υπογραμμίσει την «κυριαρχία της εδώ και τέσσερα χρόνια» αρνούμενη παράλληλα να πάρει θέση ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η επιλογή ενός προέδρου ανήκει στους Αμερικανούς. Θα πρέπει στη συνέχεια να εργασθούμε με την προσωπικότητα που θα εκλεγεί και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ό,τι και να συμβεί».

«Δεν θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων, σε ένα είδος παλιού καλού καιρού της διατλαντικής σχέσης», προειδοποίησε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Αυτό που άλλαξε, είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει υπογραμμίσει την κυριαρχία της εδώ και τέσσερα χρόνια. Στον τομέα της ασφάλειας, στον τομέα της άμυνας, στον τομέα της στρατηγικής αυτονομίας», δήλωσε ο γάλλος υπουργός.

«Η Ευρώπη εφοδιάσθηκε με ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας, με μια πολύ πιο ισχυρή αμυντική σχέση. Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Ευρώπη υπογράμμισε τη βουλησή της να ενεργήσει ούτως ώστε να έχει στο δικό της έδαφος οικονομικούς πρωταθλητές. Εξέφρασε τη βούλησή της να έχει μια ψηφιακή κανονιστική ρύθμιση που να της επιτρέπει να έχει αυτονομία. Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Ευρώπη έχει βγει από την αφέλειά της και έχει αρχίσει να επιβεβαιώνει τη θέση της ως δύναμης», τόνισε ακόμη.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δεν επέμεινε στις σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν μερικές φορές δύσκολες, αλλά χαιρέτισε «μια μακρά ιστορία, κοινές αξίες, κοινές νίκες, κοινές μάχες» ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να τις συνεχίσουμε, έστω κι αν είχαμε εδώ και τέσσερα χρόνια μείζονες διαφορές. Αυτό δεν εμποδίζει το να είμαστε μαζί στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, στο κράτος δικαίου είμαστε μαζί», πρόσθεσε.

Ο Λεντριάν δήλωσε επίσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1, ότι έχει την πεποίθηση πως η λογική θα επικρατήσει στις αμερικανικές εκλογές και πως οι ισχυρές δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ θα διασφαλίσουν τα ορθά αποτελέσματα.

«Έχω εμπιστοσύνη στους θεσμούς των ΗΠΑ που θα επικυρώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών», τόνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.